Начало История на медицината Пречки и обстоятелства, повлияли на развитието на "Астра АБ" в периода между двете световни войни

Пречки и обстоятелства, повлияли на развитието на "Астра АБ" в периода между двете световни войни

От 1913г.

Пречки и обстоятелства, повлияли на развитието на "Астра АБ" в периода между двете световни войни - изображение

Нека се поровим в историята на шведската фармацевтична компания "Астра Зенека" и да изследваме какви са били трудностите, с които тя се е сблъскала в периода между двете световни войни (това е и най-ранния етап от впечатляващото й развитие).

За целта, ще трябва да се върнем малко по-назад във времето, когато след 1913 година шведката "Астра АБ" ("Astra AB") работела с пълна пара – в компанията започнали професионалния си път повече от 400 медици и фармацевти, които обедини усилията си, за да развият доброто име на компанията. Така на фармацевтичния пазар се появили нови продукти – "Digitotal" медикаментът за сърдечно-съдови заболявания и хранителната добавка "Glukofos". Те своевременно се превърнали в предпоставка за бързия просперитет на компанията през 1914 г.

Когато през същата година, фармацевтът Ялмар Андерсън Теш станал новият президент на компанията, той помогнал за разработката на редица свои фармацевтични продукти. Освен това, тенденцията правителството да налага военновременни ограничения върху вноса на лекарствата, накарало ръководството на "Astra" допилнително да работи за бързото, успешно и осезаемо търсене на нейните  лекарствени продукти на пазара. Решено да отговори на търсенето, ръководството на компанията взело единодушното решение да купи нови производствени сгради, където да се произвеждат медикаменти. Така, до края на Първата световна война, "Astra" можела да се похвали с натрупването на значителни капитали.

Въпреки първоначалните успехи, неприятностите и трудностите за развитието на компанията започнали в началните години след Първата световна война. На първо място, опитът да се създаде съвместно международно дружество с шведската химическа компания "AB Svensk Färgämnesindustri" отнел почти целия основен капитал на "Astra". След това, директорите на "Svensk" неправилно анализирали тенденцията, че недостигът на суровини по време на войната ще продължи да е в сила и за годините след войната. Да, ама не - цените на суровините за медикаментите бързо падали, а недостигът им за армията бързо изчезвал. Предстоящото обявяване в несъстоятелност заплашвало като буреносен облак бъдещето на компанията, тъй като производствените й разходи ставали все по-големи, а цените на нейните продукти запазвали постоянни цени.

Добро решение на проблема на компанията можело да се даде от новосформираното шведско социалистическо правителство, което обявило плановете си да национализира фармацевтичния монопол и да ратифицира закупуването на "Svensk Färgämnesindustri". Тази стратегия пропаднала, тъй като социалистическото правителство отпаднало от власт само за няколко месеца, а неговите наследници били противници на монополистката идея. И така, от 1921 до 1925 г., правителството усилено търсило частен купувач за компанията, който да освободи страната от нейните отговорности към нея. Подходящият купувач бил част от частен консорциум. Така "Astra" станала независима за пореден път.

Новата йерархия на компанията включвала борда на директорите (с членове - Ерик Кистнер и Ричард Джулин) и президента на компанията Бафирджи Габриелсън, който бил отговорен за реорганизацията на много от операциите на Астра.

Сред най-важните по-нататъшни нововъведения били смяната на правото за формирането на собствена дистрибуторска мрежа на компанията. Така, само за няколко години, Астра АБ съумяла отново да си "стъпи на краката" и да стане печеливша. Със създаването на научноизследователската и развойна дейност на компанията през 1930 година, "Astra" започнала да създава и въвежда на пазара иновативни лекарствени продукти като "Hepaforte", предназначен да третира пернициозна анемия и "Nitropent" - лекарството за ангина пекторис.

Развитието на "Astra" през годините преди Втората световна война допринесло за появата на нови продукти и способствало за нейната агресивна стратегия за бързо разширяване. До 1940 г. фирмените дъщерни дружества започнали да функционират във Финландия, Латвия, Стокхолм и Хаселхолм.

Ограниченията във вноса и недостигът на суровини по време на Втората световна война направили лекарствените продукти на "Astra" предпочитеани, а компанията бързо натрупала още по-впечатляващи печалби. Фирмата създала нова модерна централна лаборатория и дъщерно дружество, занимаващо се с надзора, управлението и разпределението на множеството нови клонове на "Astra". Появили се филиали на компанията в Дания, Аржентина и САЩ, а несгодите по време на двете световни войни не успели да я унищожат.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА