Начало История на медицината Растеж на "Астра АБ" след Втората световна война

Растеж на "Астра АБ" след Втората световна война

От 1950г.

Растеж на "Астра АБ" след Втората световна война - изображение

Историческият период след двете световни войни определено е оказал влияние върху развитието на шведската фармацевтична компания "АстраЗенека". В този момент от началното й развитие, компанията която все още носела името "Астра АБ" съумявала да бележи нови и нови успехи, въпреки размирните времена.

Този успех на "Астра" бил съчетание от малки, но значими събития, способствали за просперитета й. Едно от тези събития бил например сливането на множество печеливши фармацевтични структури към лабораториите "Astra". Така, на фармацевтичния пазар се появили лекарствените препарати като "Ferrigen" (той съдържал микроелемента желязо) и сулфонамидният медикамент "Sulfadital". Въпреки че и двата препарата били често използвани, вероятно най-емблематичното лекарство, което се родило в този период, е местната упойка ксилокаин, триумфирала на фармацевтичния пазар през далечната 1943 година. Упойката се превърнала в предпочитан медикамент. Още повече, след 1984 година местните анестетици обхващали цели 24% от общите продажбите на лекарствата на "Astra".

Ако трябва да "върнем лентата" малко по-назад, то добре е да споменем, че в световен мащаб производството на ксилокаин започнало като на шега през 1950, но впоследствие значителният подем в научноизследователската и развойната дейност се превърнал в главен виновник за огромните продажби на лекарството.

Фирмата започнала производството на редица успешни нови продукти през цялата 1950 година, а сред тях бил и препарата "Secergan" (лекарство срещу симптомите на язвата на стомаха), "Ascoxal" (за лечение на инфекциите на устната кухина), "Jectofer" (инжекционен желязосъдържащ препарат), и „Citanest” (друг вид местна упойка). През 1960-те години "Астра АБ" продължила развитието си, както във Швеция, така и на по света. Компанията стартирало производството на хранителни продукти, започнала да се занимава и с дистрибуцията на различни медицински консумативи. "Астра Аб" е създала и изградила нови дъщерни дружества в Западна Европа, Южна и Централна Америка и Австралия. Освен това, компанията присъединила английската фармацевтична "Beecham Research Laboratories", която по това време се опитвала да развие производството си на някои видове синтетични пеницилини.

И така, до 1970 година "Астра АБ" формирала своите специфични отдели, които съсредоточили работата на компанията в различните й дейности: фармацевтично подразделение, развиващо лекарственото си портфолио, химическо подразделение, разработващо земеделски химически препарати, подразделение, поело производството на хранителни продукти, почистващи препарати, продукти за развлечение и подразделение, което се занимавало с производството на медицинско оборудване и продукти за борба с ръждата. До края на десетилетието, ръководителите на "Астра АБ" обявили, че компанията ще се фокусира единствено над производството на медикаменти, след това фирмата продала останалите се подразделения.

И така, ако трябва да обобщим фактите, разказващи за развитието на фармацевтичната компания до края на 70-те години на 20 век, то можем да посочим, че главните "виновници" за нейния бърз успех, са медикаментите поддържали здравето на много хора по света.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История