Начало История на медицината „Бен Као Ганг Му“ - най-подробната енциклопедия за китайска народна медицина

„Бен Као Ганг Му“ - най-подробната енциклопедия за китайска народна медицина

От 1518г. до 1593г.

„Бен Као Ганг Му“ - най-подробната енциклопедия за китайска народна медицина - изображение

Китайската народна медицина набира все повече популярност. Днес акупунктурата, лечебните масажи, както и някои екзотични лекове от далечната страна са познати на мнозинството хора по света. Някои дори предпочитат да третират заболяванията си с горепосочените методи, а не чрез конвенционални медикаменти.

Интересен факт за китайската народна медицина е, че тя се ползва със статус на наука в продължение на стотици години. Докато на Стария континент лечителските практики са по-скоро част от фолклорното познание, в обширната азиатска страна традиционните похвати не само са практикувани от бедни и богати, но и описвани в научни трудове, служещи като учебници за идните поколения медици.

Страници от Бен Као Ганг Му Тази практика се появява още по времето на първите китайски династии. Разбира се, академичните науки рядко стоят на едно място, затова медицината в източната страна се развива непрекъснато. За неин апогей се счита периодът на династията Минг (1386 г. - 1644 г.)Именно тогава е създадена енциклопедията Бен Као Ганг Му. Тя представлява обширен научен труд, съхраняващ в себе си не само огромно количество медицинска информация, но и наченки на съвременните дисциплини ботаника, зоология, таксономия, биология, химия и дори примитивно машинно инженерство.

Бен Као Ганг Му е написана от медика Ли Ши-Джен, живял през 16-ти век. Той създава своята колосална енциклопедия в продължение на 27 години. В резултат на това неговите трудове представляват 52 тома с ръкописи. Това постижение впечатлява толкова много съвременниците на медика, че първите преписи се появяват веднага след смъртта на автора - 1593-та година. Едно от тези копия, изготвено от Ху Ченг-Лонг, се съхранява и до днес в Китайската медицинска академия.

Смята се, че Бен Као Ганг Му е една от ключовите творби, допринесла за създаването на облика на съвременната наука. Например класифицирането на биологични видове е базирано на метода, използван от Ли Ши-Джен. Той въвежда събирането на няколко вида в общ род, който от своя страна се свързва с други родове в семейство. Информацията в енциклопедията е толкова иновативна за времето си, че всичките 52 тома са преведени на всеки един официален език в Далечния изток и на основните езици, говорени в Европа и Северна Америка.

Илюстрации от Бен Као Ганг Му

Разбира се, в Бен Као Ганг Му има и някои неточности. Например в една от главите, отнасящи се към зоологията, се споменава, че всички видри са мъжки. Пак в същия раздел е описан сивият лангур. За него се казва, че е висок три метра, а ходилата му са обърнати към гърба. Според автора единственият адекватен начин за улавяне на едрата маймуна е когато тя качи горната си устна върху очите…

На друго място се споменава, че оловото няма никакви токсични свойства и е безопасно за съхранение на храни и напитки. Тези неточности се дължат на факта, че Ли Ши-Джен няма време да разучи лично всяко късче информация и се осланя на чужди писания, разкази на очевидци и местни легенди.

През 2011-та година Бен Као Ганг Му е обявена за световно наследство от организацията Юнеско, по-конкретно като важен паметник на писменото слово. Медицинският труд и до днес присъства в културата на китайците, които го считат за едно от най-големите културни постижения на нацията.

Редактор: Георги Динев

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.edition.cnn.com

www.unesco.org

www.wdl.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияВидеоАлт. медицинаСпорт