Начало История на медицината Албуказис и медицинската му енциклопедия Kitab al-Tasrif

Албуказис и медицинската му енциклопедия Kitab al-Tasrif

От 936г. до 1013г.

Албуказис и медицинската му енциклопедия Kitab al-Tasrif - изображение

Абу ал-Касим ибн ал-Абас ак-Захрауи е мюсюлмански лекар и хирург, известен още като Ал-Захрауи или с латинизираното име Албуказис.  

Ал-Захрауи е роден през 936 г. в град Ал-Захра, разположен на 8 км североизточно от Кордоба, Андалусия, в мавританска Испания. Той произхожда от арабското племе Ансар, което се установява в Испания малко по-рано. Албуказис прекарва по-голямата част от живота си в Кордоба, където учи и практикува медицина и хирургия до смъртта си през 1013 г., малко след опустошителното плячкосване на Ел-Захра.

За личния живот на Албуказис се знае малко освен информацията от трудовете му, заради нападенията на Ел-Захра и по-късните конфликти между Кастилия и Андалусия. Името му се появява за първи път в творбите на Абу Мухаммад бин Хазм (993-1-64), който го изброява сред най-великите лекари на мавританска Испания. Първата подробна биография на ал-Захрауи се появява 60 години след смъртта му – в произведението Jadhwat al-Muqtabis (За андалуските учени) от ал-Хумаяди.  

Албуказис е съвременник на андалуски химици като Ибн ал-Уафид, Масламах Ибн Ахмад ал-Маджрити и Артефий. Той се смята за най-великия средновековен хирург в мюсюлманския свят и бащата на съвременната хирургия. Неговият най-голям принос към медицината е 30-томната енциклопедия Kitab al-Tasrif (Медицински методи), но трябва да споменем и изобретяването на много хирургични инструменти, както и първото описание на извънматочна бременност, която в онези дни е била смъртоносна. Той също така правилно определя, че хемофилията е наследствено заболяване.

Перлата в короната на практиката на Албуказис е мащабния му медицински трактат Kitab al-Tasrif, който се състои от 30 тома и 1500 страници, и е завършен през 1000 г. През XII век е преведен на латински от Жерар от Кремона. В първите два тома, известни като Liber Theoricae, Албуказис класифицира и описва 325 различни заболявания и коментира тяхната симптоматика и лечение. Двадесет и осмият том на енциклопедията е посветен на фармацевтиката и е озаглавен Liber Servitoris.

Албуказис пиша за труда си: "Каквото и да знам, аз го дължа единствено на прилежното четене на книгите на древните, на желанието ми да ги разбера и да приспособя тази наука; след това добавих наблюденията и опита от целия си живот."

Най-значим е 30-ят том от енциклопедията, посветен на хирургията и хирургичните инструменти. В него Албуказис описва и илюстрира около 200 различни хирургични инструмента. Томът се състои от около 300 страници, които могат да се разделят в следните направления: каутеризация (в която той е специалист) – 56 раздела; обща хирургия – 97 раздела; ортопедия – 35 раздела. Но това не е всичко – трактатът на мюсюлманския лекар представлява пълно и завършено изложение на всички области на хирургията, съществуващи по неговото време – включително стоматология, дерматология, офталмология, заболявания на ушите, носа и гърлото, хирургия на главата и врата, обща хирургия, акушерство и гинекология, урология и военна медицина или още травматология.

Цели пет века след първия превод Al-Tasrif си остава настолна книга в медицината и хирургията за всички европейски лекари и хирурзи, тъй като енциклопедията дава решение на много медицински проблеми. Тя е резултат от личния опит, практика и обучение на Абдулазис, натрупани в рамките на близо половин век. Чистотата и яснотата на изказа и представянето на заболяванията гарантират на Al-Tasrif изключително важно място в европейската медицинска наука векове наред и събужда в европейските учени и лекари предпочитание към арабската медицинска литература. През XV век Пиетро Аргалата описва Албуказис като "несъмнено най-големия от всички хирурзи". Днес улицата в Кордоба, където е живял именитият лекар, е наречена "Calle Albucasis" в негова чест.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

изотчници: 1. http://www.greekmedicine.net/whos_who/Albucasis.html

2. http://www.muslimheritage.com/article/abu-al-qasim-al-zahrawi-great-surgeon

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Zahrawi

снимка: muslimheritage.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияВидео