Начало История на медицината Лечение чрез екзорсизъм - методи за прогонване на духове от 3 различни части на света

Лечение чрез екзорсизъм - методи за прогонване на духове от 3 различни части на света

От 1901г. до 2001г.

Лечение чрез екзорсизъм - методи за прогонване на духове от 3 различни части на света - изображение

Представете си, че отивате на лекар и той ви каже, че не сте болен/болна от зараза, а в тялото ви се е настанил призрак. В 21-ви век дори и най-смелите екстрасенси не биха изказали подобно твърдение… Само преди няколкостотин години обаче, в представата на българите част от болестите се причиняват от зли духове на починали хора, наречени мори и нави. Макар тези вярвания да са забравени и вече се срещат единствено във фолклорните сборници, в някои части на света лечителите все още използват екзорсизъм, за да излекуват пациентите си.

В тази статия сме подбрали вярванията на три съвсем различни народа, които живеят на хиляди километри един от друг, но в културата им все още е запазено вярването, че някои болести са дело на зловредни призраци. Разбира се, тези етноси имат достъп до съвременна лекарска помощ, но някои хора все още предпочитат да се лекуват по традиционния за тях начин.

Първият народ, чиито вярвания за връзката между нарушеното здраве и задгробния свят са живи и до днес, са индианското племе Навахо. Те живеят в няколко резервата, намиращи се в югозападната част на САЩ. Според американското правителство това е вторият най-голям предколумбов етнос в страната. И до днес голяма част от членовете на племето следват традициите на предците си и почти не напускат родните си територии. Над 50% от жителите на резервата са с изцяло индианско родословие.

Според Навахо някои болести се причиняват от душите на мъртвите. Те вярват, че понякога призраците се връщат от отвъдното и влизат физически в телата на живи хора. Подобно сливане е изключително опасно за „обладания“, тъй като духът започва да изпива жизнената му енергия.

Симптомите на обладаване от призрак са ясно описани и се предават и до днес сред членовете на племето. Феноменът предизвиква у жертвата чувство за слабост, гадене, депресия и постоянна умора. Според вярванията на Навахо в някои случаи призракът може дори да убие гостоприемника си. До летален край се стига само ако волята на духът-натрапник е по-силна от тази на живия.

Шамани от племето Навахо

Човек може да призове призрак, ако непрестанно мисли за свой починал роднина, познат или приятел. Затова традицията на племето повелява загиналите да се споменават само по специални поводи. В описан от антрополози случай една жена Навахо сънува няколкократно кошмари със своя баща, който е починал преди няколко седмици. По някаква причина майката на сънувалата решава, че дъщеря й е отговорна за смъртта на нейния съпруг и духът му е свързан с нея чрез свръхестествена нишка.

Години по-късно жената, сънувала странните кошмари, започва да линее, губи интерес към заобикалящите я хора, дори към няколкоседмичното си бебе, и престава да се храни добре. Поставената й диагноза е „призрачна треска“. Въпреки това тя настоява да се лекува и със съвременна медицина. Психолог от най-близкия град й поставя диагнозата „следродилна депресия“. Въпреки това нейните съплеменници извършват церемония за прогонване на призраци.

Традиционна китайска схема за акупунктураДруг пример за култура, в чиито традиции болестите са предизвикани от духове на загинали хора, е Китай. Едно от вярванията, заложено в основите на китайската традиционна медицина, споменава именно телесни и душевни неразположения, предизвикани от присъствието на призрак. Идеята за подобрен тип болести се е запазил и до днес и много китайци наистина смятат, че душата на загинал човек може да ги разболее.

Един от традиционните методи за изгонване на призрак от тялото е чрез акупунктура. По човешкото тяло има 8 места, които се наричат „Призрачни точки“. При забиване на игла в тези сектори духовете, причиняващи болестта, ще напуснат енергийното и физическото тяло на пострадалия.

Дори днес много хора от източната страна прибягват до този вид екзорсизъм. Причината за това е, че някои болести все още не могат да се лекуват от конвенционалната медицина. От друга страна някои китайски лечители твърдят, че те са причинени от зловреден дух и могат да се премахнат чрез акупунктурна терапия.

Третата нация, която вярва в причинените от призраци болести, са самоанците. Самоа е островна държава, намираща се в Тихия океан. Народът, населяващ архипелага, е известен със своите специфични обичаи и традицията телата на хората да са покрити с татуирани в кожата символи.

Самоански шаман

В тази пропита от мистични ритуали и вярвания страна митът, че мъртвите могат да разболяват живите, е все още жив. Самоанците смятат, че нарушаването на определени религиозни забрани - така наречените табу - могат да накарат душите на загиналите да накажат даден човек. Най-честата причина за обладаване е таена силна омраза към покойника или оскверняване на гроба или паметта му.

Симптомите на „призрачното наказание“ включват обилно потене, отхрачване, спазми по цялото тяло и тикове на очите. Друг признак, че даден човек е обладан от дух, е пристъп на истерия. В такива случаи се изпълнява сложна церемония за изпращане на мъртвия обратно в задгробния свят.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.citydog.by

www.telegraph.co.uk

upliftconnect.com

en.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияВидеоАлт. медицинаСпортЛайфстайлСнимки