Начало История на медицината Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 2 част

Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 2 част

От 1907г.

Български фармацевти, борили се против фашизма и капитализма, 2 част - изображение

От първата част от материала стана ясно, че българските фармацевти, който са се борили срещу фашизма и капитализма, определено не са се притеснявали да изразят позицията си относно ситуацията в страната ни.

Пример за това е работата на фармацевта Лазар Христов Иванов, роден през 1907 година във Великотърновско. Следвал е фармация във френския град Монпелие, а по-късно и в Страсбург. В Страсбург бъдещият фармацевт е взел активно участие в борбата на прогресивните студенти. Той положил немалко усилия, за да завърши своето образование. Впоследствие българинът се включил ентусиазирано в Международната студентска организация „Сеп”. За този свой ентусиазъм сънародникът ни платил висока цена – бил изгонен от Франция. След това Лазар Иванов се преместил в Брюксел.

След дипломирането си Лазар Иванов се завърнал в страната ни. Фармацевтът започнал работа в частни аптеки в столицата, но след нареждане на партията, бил преместен в общинската аптека на град „Фердинанд” (сега Монтана), за да бъде по-добре укрепена организацията на партията. След събитията на 9 септември 1944 г. фармацевтът станал управител на столичната аптека при БДЖ, а впоследствие застанал на чело на аптечното депо към държавните железници.

Фармацевтката Мария Георгиева Злачева, управлявала дейността на Вътрешно-аптечния контрол (ВАК) в Горна Оряховица, е родена на 20 април 1926 г в Перущица. Тя е отгледана в доста прогресивно семейство (баща й членувал в партията от 1918 г., участвал е и в Септемврийското въстание през 1923 г.).

През 1944 г. Мария Злачева е взела участие в нелегалната конференция в м. "Батей". Домът й бил своеобразен събирателен пункт на партизаните от бригада "Георги Димитров". Впоследствие, на 20 май 1944 г. Перущица била под блокада, а сред арестуваните 150 души, било и семейството на бъдещата фармацевтка. Впоследствие бащата на Мария Злачева бил убит на 6 юни 1944 г., а брат й загинал като партизанин. След 9 септември 1944 г. Мария Злачева завършила гимназия в Пловдив, а впоследствие фармация в Coфия. Тя е работила като фармацевт във Велинград, а след това е ръководила работата във ВАК – Горна Оряховица до своето пенсиониране през 1982 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиГеографияЛайфстайлОрганизацииСнимкиОткритияСпортНовиниСоциални грижиЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиРецептиВидеоАлт. медицинаТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаника