Начало История на медицината Вибраторът на Джоузеф Макаура – медицинският уред от 1885 г. с противоречива слава

Вибраторът на Джоузеф Макаура – медицинският уред от 1885 г. с противоречива слава

От 1885г.

Вибраторът на Джоузеф Макаура – медицинският уред от 1885 г. с противоречива слава  - изображение

Свидетелства за съществуването на вибраторите можем да открием далеч във времето – самата Клеопатра разполагала с подобен инструмент и изключително много държала на него.

Особено голяма слава обаче същите получили в края 19-ти и началото на 20-ти век, когато били използвани предимно за медицински цели. За лечебни се смятали именно възпроизвежданите вибрации, които, според тогавашните медици, облекчавали голям набор от състояния, между които и немалко тежки заболявания.


Вибраторът на Джоузеф Макаура бил създаден през 1885-та година и популяризиран в Англия в началото на 90-те, където Макаура се преместил да живее трайно. Безспорно интересно на външен вид, изобретението било кръстено от своя създател "Pulsocon", а в последствие - прекръстено с високопарното название "Циркулатор на кръвта", тъй като оказвало добро влияние върху кръвообращението.


"Pulsocon" бил ръчен и бил предназначен за масаж на цялото тяло като процедурите с него спокойно можели да се осъществяват в домашни условия – индивидуално или с асистенция на близък човек. Всъщност, продуктът вървял с малка книжка с подробни инструкции за ползване, която включвала богат снимков материал и дори съвети за здравословен начин на живот. В комплекта били добавени също и отделни сменяеми части за масаж на различни зони на тялото. Любопитното е, че при бързо завъртане на ръчката, "Циркулаторът" можел да произведе до 5 хиляди вибрации за една минута.


При редовна употреба уредът обещавал подобряване на общото физическо състояние на пациента. И не само: самият Макаура твърдял, че вибраторът лекува голям брой заболявания, между които запек, ревматизъм, парализа, астма, сърдечносъдови състояния и какво ли още не. Оказвал помощ и в лечението на раково болни и на хора, покосени от туберкулоза.


Въпреки масираната реклама в Европа, която американецът сам правел на своето изобретение, повечето журналисти и медици се отнасяли с недоверие към прокламираните от него ползи от вибратора. Съмнително било и благосъстоянието на Макаура, както и неговото медицинско образование. Изобретателят твърдял, че бил завършил Медицинския държавен университет в Чикаго, но след проверка се оказало, че той всъщност изобщо не е квалифициран лекар.

Във Франция, където Джоузеф също рекламирал усилено "Pulsocon", американецът бил арестуван за извършване на незаконна медицинска дейност, а през 1914-та бил осъден да заплати 3,000 франка глоба и бил пратен в затвора за срок от 3 години.


Въпреки противоречивата слава, с която вибраторът се сдобил покрай фалшивата самоличност на своя създател, "Циркулаторът" бил патентован и реализирал немалко печалби за Макаура, който, дори и в затвора, можел да се похвали със завидно парично имущество.


Когато бил пуснат на свобода, мъжът преустановил извършването на незаконна лекарска професия, но продължил изобретателската си дейност. Направил редица нововъведения по "Pulsocon" и разработил нов модел на вибратора. Всъщност, Макаура наистина вярвал, че помага на своите пациенти и не чувствал никаква вина за това, че е спестил цялата истина за себе си. Все пак го правил с благородна кауза.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://phisick.com/item/dr-macauras-pulsocon-vibrating-massage/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиРецептиВидеоАлт. медицинаСпортНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография