Начало История на медицината Влияние на геологията и палеонтологията върху историята на биологията

Влияние на геологията и палеонтологията върху историята на биологията

От 1669г.

Влияние на геологията и палеонтологията върху историята на биологията - изображение

За основополагаща дисциплина на геологията може да се приеме естествената история и науките. Основаването през 1669 година на статиграфията, която клон на геологията, който изучава скалните пластове и наслояванията. Чрез нея може да се визуализира пространственото и времевото разпределение на организмите, а самата наука е своеобразен прекурсор на различните концепции на еволюцията.

Жорж Кювие и негови сътрудници са постигнали голям напредък в сравнителната анатомия и палеонтология в края на 1790 и началото на 19 век. Двете науки имат важно значение за развитието на биологията. В поредица от лекции и доклади, които са разработени от Кювие се правят сравнения между различните съвременни бозайници и фосилизирани проби. Ученият стига до извода, че вкаменелостите са останки от видове, които са изчезнали по-рано, отколкото някои учени считат.

Фосили, открити и описани от учените Гидеон Мантел, Уилям Бъкланд, Мери Аннинг и Ричард Оуен доказали, че е съществувала т.нар. "Ера на влечугите", която предшествала дори праисторическите бозайници. Тези открития привличат вниманието, провокират общественото въображение и насочват вниманието върху историята на живота на Земята.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_biology

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлОткритияЛичностиСнимкиГеографияПсихологияЛюбопитноНовиниОрганизацииПроизводителиАлтернативна медицинаРецептиКомпании и организацииСпорт