Начало История на медицината Връчване на Нобелова награда на Иван Павлов през 1904 година

Връчване на Нобелова награда на Иван Павлов през 1904 година

От 1904г.

Връчване на Нобелова награда на Иван Павлов през 1904 година - изображение

През 1904 година руският физиолог Иван Павлов става първият физиолог и руски учен, лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина. Заедно със съпругата си той заминава за Стокхолм, Швеция, да получи високата награда от шведския крал Оскар II. От уважение към Павлов кралят е научил няколко думи на руски и така може да го изненада с поздрава: „Как вы поживаете?” („Как сте?”)

Павлов също изненадва аудиторията. Събралите се учени и официални лица очакват да изнесе лекция за откритията си, касаещи храносмилателната система. Но вместо това им разказва за последните си изследвания на друг обект – той вече проучва „духа”в храносмилателната машина: апетита и психичното състояние на опитното животно. „Само едно нещо ни интересува истински в живота – и това е нашата психика” – пояснява Павлов. Художници, писатели, философи, историци – всички те се занимават с природата на човешките мисли и чувства. Дошъл е редът и на физиологията да се заеме с това. Повечето хора в залата за пръв път чуват думите „условен рефлекс”- понятието, което впоследствие ще донесе на Павлов дори по-голяма признание от изследванията му върху храносмилането.

В едно свое писмо до съпругата си, 20 години по-рано, Павлов е написал, че един ден ще има и „наука за човешкия живот…но няма да е скоро, няма да е скоро”. На този етап обаче той вярва, че е открил ключа точно към тази наука.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлГеографияСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиТестовеАлт. медицинаСпортРецептиВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичности