Начало История на медицината В главната роля: британският зъболекар Чарлз Стент и ролята му в стоматологията

В главната роля: британският зъболекар Чарлз Стент и ролята му в стоматологията

От 1801г.

В главната роля: британският зъболекар Чарлз Стент и ролята му в стоматологията  - изображение

Чарлз Томас Стент е британски стоматолог, който остава в медицинската история с бележитите си нововъведения в областта на производството на дентални протези. Той се ражда в английския град Брайтън в края на далечната 1801 година и е шестият син на Уилям и Хана Стент. Следвайки целенасочено мечтите си, младежът успява да си спечели славата на един от най-добрите зъболекари в Лондон. Както казахме и по-горе, главният му принос в сферата все пак е тази, че той подобрява и усъвършенства основата за приготвянето на зъбни протези, която основа по същото време включва естественият латекс гута-перча или гутаперча. Става дума за естествен латексов материал, получен от тропическо дърво, което вирее в Югоизточна Азия и в северна Австралия. През 1847г. въпросната суровина се въвежда в употреба за направата на протези в стоматологията. Към разглеждания период на развитие на денталната наука, гутаперча се оказва перфектен начин за запълване на празното място вътре в корена на зъба след осъществено ендодонтско лечение /третиране на корените /. Едновременно с това, материалът бързо намира своето "достойно" място в мебелната индустрия, а, тъй като притежава добри електроизолационни свойства, започва да се прилага за изолиране на телеграфните жици. Любопитен факт е, че натуралният латекс служи като изолационен материал за някои от най-ранните подводни телеграфни кабели, включително за първия трансатлантически такъв.

Все пак, в стоматологията той се оказва с незадоволителна ефективност поради ред причини, включително и тази, че лесно се руши при отстраняване от устата на пациента и има склонност да се свива при охлаждане. През 1856 година Чарлз решава да експериментира и смело добавя няколко други съставки към гутаперча – най-вече стеарин; глицерид на стеаринова киселина; палмитинова и олеинова киселини; както и вещество, получено от животинска мазнина. Сътворената комбинация значително подобрява пластичността на материала, както и неговата стабилност. За финал, Стент добавя още талк и червена боя.

По-късно, синовете на лондонския зъболекар - Чарлз и Артур, които също като баща си стават стоматолози, основават своя фирма "C. R. and A. Stent", която започва масово производство на гореспоменатата дентална формула, която след създаването си за кратко време генерира популярност. Стент умира през 1885 година и бива погребан в Лондон. Момчетата му продължават делото на татко си, произвеждайки и разпространявайки измисления от него продукт чрез престижната компания "Claudius Ash and Sons", базирана в Лондон.

Интересното е, че фамилията на зъболекаря дава име на т. нар. коронарни стентове. Заради своите постижения приживе той е назначен за кралски дентален специалист.

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://circinterventions.ahajournals.org/content/4/2/206

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияСпециалистиЗаведенияПроизводителиИзследванияАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииБотаника