Начало История на медицината Джеймс Линд - Бащата на корабната медицина

Джеймс Линд - Бащата на корабната медицина

От 1716г. до 1794г.

Джеймс Линд - Бащата на корабната медицина - изображение

Джеймс Линд е роден през 1716-та година в Единбург. Шотландецът завършва местно училище и на 15 години успява да стане чирак на Джордж Лангландс - местен представител на Британската асоциация на хирурзите. През 1739-та година младият медик получава лекарска диплома и решава да стартира кариерата си на корабен лекар.

От 1739-та до 1747-ма година Линд обикаля заобикалящите Европа морета, плавайки с най-различни кораби. През 18-ти век плавателните съдове са предимно дървени, а корпусът им е изолиран срещу влага със смола или катран. Тези природни методи вършат добра работа за кораби, плаващи на къси разстояния, но по време на дълги курсове условията на живот в каютите стават доста неблагоприятни.

Джеймс Линд става свидетел на множество болести при моряците, предизвикани от силната влажност, ниската хигиена, смяната на климатичните пояси и липсата на разнообразие в храната. Той описва наблюденията си относно методите на лечение и заключва, че голяма част от заболяванията се третират с неадекватни медикаменти, а пациентите са подложени на неадекватна диета.

Портрет на Джеймс ЛиндПрез 1747-ма година шотландецът е назначен за главен хирург на кораба „Сейлсбъри“. Същата година на плавателния съд се разразява епидемия от скорбут. През първата половина на 18-ти век тази болест е напълно неизследвана и се третира като зараза, а не като последствие от липсата на витамин C в човешкия организъм. Джеймс Линд обаче има съмнения относно приетото третиране на опасното състояние и решава да експериментира с лечението на своите пациенти.

Хирургът разделя заболелите на двойки. Получените шест групи споделят почти идентично меню. То се състои от вода, агнешки бульон, бисквити и сухари, както и от ечемичена каша и варен ориз. Единствената разлика в диетата на отделните двойки са техните „лекарствени консумативи“. Първата двойка приема по 250 мг ябълкова сайдер на ден. Втората консумира медицински серен разтвор три пъти дневно, третата - две лъжици оцет на ден. Четвъртата и петата група приемат съответно по една чаша морска вода или смес от чесън и мед. Последната двойка изяжда по два портокала и един лимон дневно.

Всеки ден Линд описва резултатите от своя експеримент. Той установява, че пациентите, подложени на лечение с оцет, морска вода, сяра и смес от мед и чесън не показват признаци на каквото и да е подобрение. Болните моряци, които пият по четвърт литър сайдер, са малко по-добре, но далеч не са напълно излекувани. Най-впечатляващи са резултатите при тези, които ядат цитруси. Единият пациент се възстановява още на шестия ден и започва да помага на другите болни, а другият, който страда от напреднал стадий на скорбут, се възстановява най-добре от всички тежко пострадали.

Шотландецът разбира, че портокалите и лимоните са най-добрият лек срещу скорбут, но се оказва, че медицинската общност няма никакво намерение да признае откритието на един обикновен корабен хирург. Затова Линд решава да прекрати кариерата си в открито море и да се занимава с академична дейност. През 1750-та той става член на Кралския медицински колеж в Единбург, а след това и част от Клуба на единбургските лекари и философи.

По време на престоя си в родния си град, Джеймс Линд описва своите полеви изследвания относно скорбута и неговото ефикасно лечение. И макар през 1753-та година трудовете му да са публикувани, лекарската общност отново не признава откритието на хирурга. Затова той се насочва към активно практикуване на хирургия и приема работа като медик в Кралската морска болница в Портсмът.

До края на живота си Линд се занимава с изследването на най-различни болести. Той пише множество наръчници за предпазване от тропически зарази, влияещи пагубно на европейците, размишления относно поведението на затворниците и дори няколко теста относно опазването на мъжката плодовитост. Смята се, че шотландецът е един от първите медици в Новата история, който разглежда диетата като част от адекватното лечение на повечето заболявания. Други негови приноси се отнасят към подобряването на корабната хигиена и практиката трюмовете да се обезпаразитяват чрез газ.

Джеймс Линд умира през 1794-та година. Неговото откритие относно лечението на скорбут е преразгледано след смъртта му и шотландецът получава признанието „Баща на корабната медицина“ чак след своята кончина.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.fn.bmj.com / www.jliedu.com

Снимки: alphabioresearch.com

www.scottish-places.info

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаЛечения