Начало История на медицината Джон Бринкли и неговите странни операции

Джон Бринкли и неговите странни операции

От 1917г.

Джон Бринкли и неговите странни операции   - изображение

Името на Джон Р. Бринкли безспорно се нарежда в топ класацията на големите шарлатани в медицината. Дейността на американеца не само че не била легитимна, а често била и доста опасна и не се позовавала на  никакви лекарски правила и етика.

Бринкли бил роден в Северна Калифорния през 1885г. Изглежда, че като младеж той все пак наистина имал желание да се посвети на докторската професия, защото постъпил в медицинско училище в Чикаго. За съжаление на бъдещите му пациенти обаче, не успял да го завърши.

През 1917г. Джон се установил трайно в Милфорд (Мичиган), където само след няколко месеца започнал да се изявява в "ролята" на… хирург. Любопитното е, че една случайна среща мотивиралa Бринкли да стартира своята нетрадиционна практика. Веднъж в имението му дошъл млад фермер, който в откровен разговор му споделил, че очевидно има репродуктивни проблеми, защото без успех се опитва да създаде поколение. Шегувайки се, "хирургът" му предложил да му присади жлези от тестиси на козел, а фермерът съвсем истински се съгласил да се подложи на процедурата. Бринкли изобщо не се замислил дали да опита. Предоставяла му се отлична възможност да се докаже и да спечели слава и пари и той изобщо не възнамерявал да я изпусне.

Историята мълчи колко време е продължила операцията, но в крайна сметка американецът успял да имплантира жлези от тестиси на козел в скротума на фермера. Най-интересното е, че само след година пациентът и жена му станали родители на здраво момченце.

Новината за успеха на Бринкли се разпространила много бързо из американското градче. Малко по-късно прославеният хирург отворил болница, в двора на която започнали да се отглеждат… породисти козели. Той обявил, че уникалната му операция може да излекува не само импотентност при мъжете, но също и състояния като: високо кръвно налягане, епилепсия, диабет, наднормено тегло и деменция. За да популяризира дейността си, специалистът успял да се сдобие с лиценз за нова радиостанция. Слушателите му трябвало да слушат дълги монолози по различни теми със социална значимост, между които грижата за децата, хигиената и създаването на потомство.

В продължение на немалко време "бизнесът със здраве" на Бринкли процъфтявал и генерирал добри доходи. През 1928-ма година обаче Американската медицинска асоциация започнала да го разследва, заради сигнали на недоволни пациенти. На институцията й трябвали цели две години, за да докаже, че в медицинската гилдия се подвизава шарлатанин, който по груб начин нарушава лекарската етика и застрашава живота на хората. През 1930г. Федералната радиокомисия отнела лиценза на радиостанцията му.  Едновременно с това, на мъжа било забранено да упражнява каквато и да е било медицинска дейност.

Бринкли обаче бил изобретателен и не се поколебал да потърси нови полета за изява, този път – извън територията на САЩ. Както сам твърдял ,"радиовълните не обръщат внимание на контурите на картата".

Късметът му отново проработил, когато властите в Дел Рио и Вила Акуня (Мексико) му предоставили (абсолютно безплатно) радиопространство, където да се изявява на свобода и да продължи своите лекции. Нещо повече, Джон Р. Бринкли превърнал мексиканския хотел, в който бил отседнал, в болница, където преглеждал пациенти с размах. За да привлича още "клиентела", в радиоефир той и рекламодателите му предлагали всичко – от семена за домати до… покривки за маса.

Радиопредавнето на Бринкли генерирало страшен интерес и се радвало на многобройни слушатели до… 1941-ва. Тогава "хирургът" обявил банкрут, а новият президент на Мексико присвоил радиостанцията, в която се изявявал докторът. Лошите събития за Бринкли последвали като лавина – появила се гангрена на левия му крак, в резултат на което крайникът му бил ампутиран. Едновременно с това, федералните власти най-накрая повдигнали сериозно обвинение срещу него. Но той така и не успял да се яви в съда, защото на 26 май 1942 починал.

За странните му операции обаче се говорило още дълго време и те останали в историята на "великите" шарлатани в медицината.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.texashighways.com/blog/item/289-outlaws-dr-john-r-brinkley

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛеченияЛюбопитноСнимкиКлинични пътекиСпециалистиИсторияЗаведенияНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиТестовеХранене при...Здравни проблемиБотаникаИнтервютаИзследванияОрганизацииНаправления в медицината