Начало История на медицината Шарлатанинът, който „лекува“ импотентност чрез присаждане на кози тестиси

Шарлатанинът, който „лекува“ импотентност чрез присаждане на кози тестиси

От 1916г. до 1940г.

Шарлатанинът, който „лекува“ импотентност чрез присаждане на кози тестиси - изображение

Историята познава множество случаи, в които безскрупулни мъже и жени се възползват от слабостите на дадена група от хора. Подобен род измами засягат най-често социалния статус или здравето на подлъганата аудитория. Американецът Джон Бринкли е един от тези шарлатани и успява да натрупа завидно богатство, възползвайки се от лековерието на своите сънародници, страдащи от проблеми с репродуктивността.

Джон Бринкли е лекар от щата Канзас, който се сдобива с медицинска диплома чрез фалшификация. Той натрупва опит в оперирането на пациенти, докато работи в болница в град Милфорд. Неговата позиция не е особено висока - измамникът трябва да се грижи за болните от грип и извършва операции само в случай на възникнали усложнения. Въпреки това успява да натрупа известен опит в боравенето със скалпел и медицинска игла.

Джон БринлиБринкли решава, че честният труд не е финансово задоволителен и започва да се занимава с лекарски измами. Именно затова той е принуден да обикаля от град в град и да предлага най-различни съмнителни процедури за лечение на широк спектър от заболявания. В този период шарлатанинът разбира, че най-податливи на манипулациите му са мъже, страдащи от стерилитет или импотентност.

През 1916-та година лекарят с мнима диплома предлага на един канзаски фермер да излекува еректилната му дисфункция чрез присаждане на тестиси от козел. Операцията е извършена и година по-късно жената на земеделеца забременява. Макар това да е съвсем случайно съвпадение, Бринкли започва да рекламира своята „революционна“ процедура и съвсем скоро отваря клиника за „лечение на мъжка слабост“.

Заради агресивния маркетинг и лековерността на страдащите от стерилитет или импотентност мъже, съвсем скоро мнимото лечебно заведение на шарлатанина става хит в цялата страна. Господа от съседните щати пристигат постоянно в клиниката, готови да отделят 750 долара за въпросната интервенция. Макар днес тази сума да не звучи чак толкова висока, за тогавашните стандарти това е цяло състояние, равно на 16 000 български лева.

Разбира се, високата цена на операцията е абсолютно неоправдана. Това, което Бринкли прави, е напълно бутафорна интервенция с козметичен характер. Той просто зашива чифт кози тестиси към скротума на пациента. Така животинските репродуктивни органи остават напълно изолирани от човешкото тяло и не влияят по никакъв начин на половата система. Въпреки това хиляди мъже заявяват, че чувстват подобрение в сексуалния си живот след намесата на съмнителния лекар.

Джон Бринкли успява да се сдобие със стабилно богатство, наброяващо няколко милиона долара. Шарлатанинът влага въпросния капитал в създаването на „специални медикаменти за здраве“, които никога не са признати за ефективни от Американската здравна асоциация. Въпреки това агресивната реклама на клиниката и няколкото серии лекарства успяват да увеличат значително броя на жертвите на измамника.

Реклама на Бринкли

Реклама на Бринкли в анерикански вестник. В платената статия се твърди,

че медикът съчетава лечебни практики от миналото с иновативни хирургически похвати.

Според мнимия лекар присаждането на тестиси от козел може да излекува и множество други заболявания, някои от които от психологически характер. Той създава своя абсурдна теория, според която повечето заболявания при мъжете се дължат на слабата функция на репродуктивните органи. Като доказателство за нелепата си теза Бринкли използва случай, документиран в собствената му клиника. По негови думи само няколко часа след имплантирането на животински тестиси в скротума на мъж, страдащ от лудост, пациентът се изправил и казал: „Докторе, може ли да махнете тези каиши, за да си почина по-добре? Аз вече съм напълно адекватен, макар спомените ми да са замъглени.“

За щастие шарлатанската дейност на мнимия хирург достига своя край. През 30-те година Канзаската медицинска асоциация разследва легитимността на дипломата на Бринкли и след като се установява, че тя е фалшива, разрешителното на измамника да извършва операции е отнето. Разбира се, вече богатият мъж се опитва да оспори решението на съда, но възражението му не е прието. Законодателните органи взимат под внимание факта, че Бринкли лично е подписал над 40 смъртни акта на негови пациенти, загинали по време на процедурата или в следствие на усложнения.

Псевдомедикът се опитва да запази репутацията си, нападайки Здравната асоциация чрез медиите. Той нарича своите колеги „безполезни касапи“ и твърди, че разрешителното му е отнето, тъй като конвенционалната медицина не е способна да се конкурира с неговото откритие. В отговор на тези нападки Асоциацията изважда на публично достояние тъмните тайни на измамника. В резултат на това всички реклами и радиопредавания на съмнителния медик са спрени, а последвалото дело за умишлено уронване на престижа, повдигнато от Бринкли, е прекратено.

По този начин приключва измамата на псевдомедика от Канзас. Само след няколко години богатството на Джон Бринкли се стопява, тъй като повечето от бившите му пациенти настояват за финансова компенсация за лъжливата процедура, заплатена прескъпо от самите тях. Това води до банкрутиране на клиниката и фармацевтичната дейност на измамника, който в края на 30-те страда и от гангрена на единия крак. В резултат на тези обстоятелства той умира в нищета през 1940-та година.

Още информация за живота и другите измамни дейности на Джон Бринкли можете да намерите тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.allthatsinteresting.com

Снимки: www.mentalfloss.com

www.geocities.ws

www.wncmagazine.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиПсихологияИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижиТестовеАнкети