Начало История на медицината Д-р Дънкън Макдугъл и теорията му, според която човешката душа тежи 21 грама

Д-р Дънкън Макдугъл и теорията му, според която човешката душа тежи 21 грама

От 10.1901г.

Д-р Дънкън Макдугъл и теорията му, според която човешката душа тежи 21 грама - изображение

Дънкан "Ом" Макдугъл (1866-1920) е американски лекар, който на 10 април 1901 г. в Дорчестър, Масачузетс извършва един необичаен по своята същност експеримент. Той се опитва да докаже, че човешката душа има маса и следователно тя може да бъде претеглена.

В експеримента на д-р Макдугъл взимат участие шестима пациенти на смъртно легло, които малко преди смъртта си са поставени на специално пригодена за целта везна. Медикът има намеренията да претегли всеки пациент преди и след смъртта му, за да разбере дали съществува някаква разлика, дори и минимална, в масата му.

Участниците в експеримента са подбрани възоснова на това колко скоро се очаква да настъпи смъртта им. Сред тях има петима мъже и една жена.

В компанията на петима други лекари, д-р Макдугъл внимателно измерва теглото на първия пациент преди смъртта му. След като той умира, лекарите стават свидетели на нещо много любопитно. Теглото на пациента е с 3/4 от унцията по-малко  – т.е. с 21 гр.

Експериментът продължава и резултатът при следващия пациент е сходен. Д-р Макдугъл усеща, че е на път да открие нещо необикновено и изключително важно. В статия от 11 март 1907 г., публикувана в New York Times, пише следното:

"В момента, в който животът прекъсна, противоположната везна се наклони удивително внезапно – сякаш нещо изведнъж бе повдигнато от тялото. Незабавно бяха извършени обичайните приспадания за физическа загуба не тегло и бе открито, че все пак има една унция тегло, която не е отчетена."

Петимата лекари извършват поотделно измервания, и след това сравняват резултатите. Загубата на тегло при отделните пациенти се различава, но при всички е регистрирана такава. За съжаление само резултатите на 4 от пациентите могат да бъдат зачетени, поради механични проблеми или преждевременна смърт на пациента, преди да бъде инсталирано и подготвено самото оборудване.

На какво се дължи разликата от около една унция (28 гр.) в теглото на хората? Под внимание са взети всички променливи – от въздуха в дробовете, до телесните течности. Загубата на между 21 и 28 грама си остава необяснима. При третия пациент случаят е дори по-особен. Той запазва теглото си непроменено цяла минута след смъртта си. Но след 60 секунди лекарите отчитат загуба от 1 унция тегло. Д-р Макдугъл обяснява този прецедент по следния начин:

"Вярвам, че в този случай, става въпрос за флегматичен мъж с бавна мисъл и действия, чиято душа увисва в тялото му след смъртта, през минутата, която последва преди освобождаването й. Не съществува друго обяснение и това е нещо, което би могло да се случи при мъж с подобен темперамент."

След приключването на експеримента и обсъждането на резултатите с другите лекари, взели участие в него, те стигат до заключението, че загубата на тегло при всеки човек  се равнява на 3/4 от унцията. Така д-р Макдугъл създава теорията, че човешката душа тежи 21 гр.

Д-р Макдугъл повтаря опита и с 15 кучета. Резултатите показват, че нямало никаква разлика в теглото на животните преди и след тяхната смърт. Така медикът стига до заключението, че само хората имат душа.

През 1917 г. Х. Лав. Туининг, учител по физика в политехническа гимназия в Лос Анджелис, извършва същия експеримент, но с мишки. Резултатите са сходни с тези на Макдугъл – не се забелязва разлика в теглото на гризачите преди и след смъртта им.

Д-р Макдугъл е уважаван лекар в Хавърхил и ръководител на Научното общество, което извършва проучвания в тази област в продължение на 6 години преди самия експеримент. Въпреки че опитите на Макдугъл днес се възприемат като неетични, необикновените резултати все още предизвикват много спорове, критики и религиозни вълнения, предимно заради методологията му.

Д-р Макдугъл признава, че за да бъдат потвърдени резултатите му, трябва да бъдат извършени още много проучвания. Но след тези експерименти той пренасочва вниманието си към нещо още по-езотерично – заснемането на самата душа, докато тя напуска човешкото тяло.

За съжаление, експериментите за определянето на теглото на човешката душа, са връхната точка в кариерата на д-р Макдугъл и той не успява да направи нов пробив в науката. Лекарят умира през 1920 г.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.historicmysteries.com/the-21-gram-soul-theory/

снимка: alchetron.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиБотаника