Начало История на медицината Джон Пембъртън и ролята му в медицината и фармацията отвъд Океана през 19-ти век

Джон Пембъртън и ролята му в медицината и фармацията отвъд Океана през 19-ти век

От 1831г.

Джон Пембъртън и ролята му в медицината и фармацията отвъд Океана през 19-ти век  - изображение

Джон Пембъртън бил американски практикуващ фармацевт и химик, който въвел редица медицински реформи в страната си, макар че историята го "помни" основно като създателя на напитката "Coca-Cola". Приносът му в научен план обаче е доста по-широк.

Преди повече от век, например, в щата Джорджия Пембъртън създал лабораторна мрежа за тестване на различни химически съединени /най-вече – в областта на селското стопанство/, предотвратявайки по този начин разпространяването и продажбата на фалшиви техни версии. Джон бил роден в Ноксвил през януари 1831 година. Той изучавал медицина и фармация в колежа "Reform Medical College of Georgia", в Мейкон. През 1850 година, само на 19-годишна възраст, младежът получил лиценз да лекува с билкови средства. Лекарят практикувал медицина и хирургия първо в Ром и в околностите му, а след това – в Кълъмбъс /Охайо/, където през 1855 година стартирал собствен бизнес за търговия на медикаменти на дребно и едро. Някъде преди началото на Гражданската война (1861-65) американецът придобил научна степен конкретно в сферата фармацията, но точната дата на дипломирането му така и останала неизвестна за медицинските историци.

Създадените от него химични лаборатории за анализ и разработка "J. S. Pemberton and Company of Columbus", безспорно били уникални центрове и абсолютна новост в южните части на страната. Те били установени през 1860 година, а през 1869 година – преместени в Атланта. По време на Гражданската война, Пембъртън служил като колониален лейтенант в Третия кавалерийски батальон на Джорджия, като през април 1865 година той за малко не се простил с живота си. През 1869 година фармацевтът се извявал в ролята на основен партньор на създадената от него и още двама ентусиасти фирма "Pemberton, Wilson, Taylor and Company" в Атланта, където той се преместил трайно през 1870 година. Две години по-късно Джон заел почетно място в настоятелството на медицинския колеж в Атланта. Едновременно с това, предприемачът успял да разшири бизнеса си във Филаделфия и в Пенсилвания, където фармацевтичните му продукти се "радвали" на масово производство и успешна популяризация. В периода между 1881 година и 1887 година Джон Пембъртън работил в специална комисия в съвета на лицензираните фармацевти в щата Джорджия. В Атланта, каквато информация разпространявала местната преса, той се славел с репутация на "най-способния медик в окръга".

Все пак, в региона, а и в цяла Америка, той бил запомнен най-вече със завидния си професионализъм лабораторията, както с разработването и усъвършенстване на формулата на, добре познатата и в наши дни, газирана течност "Coca-Cola". Припомняме ви, че през 19-ти век тя се предлагала на американския пазар като лечебна алтернатива срещу голям брой здравословни нарушения. Самият й създател твърдял, че успял да се пребори с зависимостта си от морфин, приемайки я. Разбира се, продуктът бил патентован, а след официалното му одобрение през 1887 година, Пембъртън възложил на сина си – Чарлз, да се заеме с контрола върху производствения процес. Що се отнася до Джон, той започнал да обикаля дрогериите в страната и да рекламира препарата. Междувременно, група бизнесмени реагирали на апела на Пембъртън да финансират новосъздадената "Coca-Cola Company". Предвиждало се Джон да получава възнаграждение от пет цента за всеки продаден галон. Всъщност, американецът пръв въвел практиката търговските сътрудници в дадена компания да имат определен дял в общата печалба на фирмата, с амбицията да превърне "Coca-Cola Company" в корпорация. За съжаление, предприемачът не могъл да осъществи мащабните си планове /каквито, изглеждал, имал в "изобилие"/, тъй като през август 1888 година починал в дома си в Атланта.

Показателен бил фактът, че в деня на погребението му, аптекарите в Атланта затворили аптеките си, за да отдадат почит на своя колега, каквато очевидно смятали, че той заслужава. На този ден не била продадена нито "капка" "Кока-Кола".В крайна сметка, името на Джон Пембъртън попада в списъка с известните фармацевти от миналото.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.georgiaencyclopedia.org/articles/business-economy/john-stith-pemberton-1831-1888

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиИсторияСнимкиЛайфстайлЛеченияСпорт