Начало История на медицината Доктор Герти Кори - първата жена в Америка, която получава Нобелова награда за медицина

Доктор Герти Кори - първата жена в Америка, която получава Нобелова награда за медицина

От 1920г.

Доктор Герти Кори - първата жена в Америка, която получава Нобелова награда за медицина - изображение

октор Герти Кори е първата жена в Америка, която получава Нобелова награда за наука и медицина. Герти Тереза Редниц Кори и съпругът й - д-р Карл Кори, са първото семейство медици, получило престижната награда. Герти Кори е третата жена, която някога е печелила Нобелова награда, и е първата лекарка в САЩ, спечелила приза.

Герти е родена в Прага, Чехословакия през 1896 г. в семейството на Ото Радниц и Марта Нойштад. Чичото на Герти е професор по педиатрия. Той непрекъснато насърчава племенницата си да започне да посещава медицинско училище. По-късно Герти е приета в Немския университет в Прага, където по това време има само няколко жени. Тя завършва магистърската си степен по медицина през 1920 г. заедно със състудента си - Карл Кори. Те се женят скоро след дипломирането си и са наети да работят в клиники във Виена.

Осъзнавайки, че Европа се насочва към война, те започват да кандидатстват за работа в чужбина. През 1922 г. семейството се премества в Бъфало, Ню Йорк, където Карл заема длъжност в Държавния институт за изследване на злокачествените заболявания (по-късно преименуван на институт „Роузуел Парк Мемориъл”), а Герти Кори е наета като асистент по патология. Въпреки че в Розуел семейството има малко възможности да работи заедно, двойката съумява да отдели време да изучават как енергията се произвежда и предава в човешкото тяло. Специализирани в областта на биохимията, семейство Кори започва да учи как се метаболизира захарта (глюкозата) в тялото.

Лекарското семейство публикува над петдесет съвместни статии. Герти Кори също публикува единадесет статии, на които тя е единствен автор. През 1929 г. семейството представя публично своята медицинска теория, която носи името им и по-късно им печели Нобелова награда. Така се ражда "Цикълът на Кори". Лекарите обясняват как се осъществява движението на енергия в тялото - от мускулите, до черния дроб и обратно към мускулите. Гликогенът в мускулните влакна се превръща в захар (глюкоза), когато е необходима енергия за финансиране на физическата активност, но мускулите си запазват част от захарта във вид на млечна киселина за по-нататъшна употреба. Млечната киселина се разгражда до гликоген чрез черния дроб, който след това се съхранява в мускулите, докато е необходимо. Откриването на този процес се оказва не само особено полезно за лечението на диабета, но и за пръв път цикълът на въглехидратите в човешкото тяло е напълно разбран и обяснен.

Семейство Кори решава да напусне Розуел скоро след публикуването на работата си, посветена на метаболизма на въглехидратите, главно поради факта, че Розуел се фокусира основно върху изследванията на онкологичните заболявания. Въпреки че лекарите съвместно развиват цикъла на Кори, съпругът на Герти е този, който получава предложения за работа в реномирани университети. Макар факултетът на Университета в Рочестър да предупреждава Герти Кори, че може да съсипе кариерата на съпруга си, ако протестира, двойката отказва да спре да работи заедно. За съжаление и университетът „Корнел”, и университетът в Торонто отказват да наемат Герти Кори.

Така двойката се премества в Сейнт Луис през 1931 г., където Карл получава предложение за работа във фармакологичния отдел на Университетско училище във Вашингтон. Герти Кори получава работа като научен сътрудник, независимо колко значима е ролята й в откриването на цикъла "Кори".

Герти Кори работи като научен сътрудник в продължение на шестнадесет години, докато съпругът й, Карл Кори, се издига до редиците на Университетската гимназия във Вашингтон. Когато Карл Кори е председател на новия отдел по биохимия през 1946 г., Герти Кори е повишена. Лекарката става професор, а през следващата година семейство Кори печели още една Нобелова награда за откриването на ензимите, които превръщат гликогена в захар и обратно в гликоген.

Продължавайки работата си по предишните изследвания, лекарското семейство прави редица важни открития, изясняващи процеса на въглехидратния метаболизъм. Те са получават многобройни награди за изолирането и откриването на комбинирания глюкозо-1-фосфат (по-късно наричан естер на Кори) и за изясняването и демонстрирането на ролята на млечната киселина при превръщането на глюкозата в мускулен гликоген (известен като цикъл на Кори).
 
По статията работи: Виктория Милова5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_69.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияЛайфстайл