Начало История на медицината Сър Ханс Адолф Кребс - откривателят на Цикъла на Кребс

Сър Ханс Адолф Кребс - откривателят на Цикъла на Кребс

От 1900г. до 1981г.

Сър Ханс Адолф Кребс - откривателят на Цикъла на Кребс - изображение

Ханс Адолф Кребс е германски медик и биолог, допринесъл за развитието на науката биохимия. Той посвещава живота си на изследвания, свързани с устройството на живите организми и физиологичните процеси, които задвижват техните тела. Едно от най-известните открития на академика е цикълът на трикарбоксиловите киселини, известен още като „Цикъла на Кребс“. Постижението носи на учения Нобелова награда за медицина и физиология.

Ханс Кребс е роден през 1900 г. година в немския град Хилдесхакм, в семейството на местен лекар, занимаващ се с болести в областта „Уши, нос, гърло“. След като завършва местна гимназия, бъдещият лауреат изучава няколко медицински дисциплини в университетите в Гьотинген, Фрайбург и Берлин. През 1925-та година взима докторска степен по медицина, а след това специализира и в сферата на химията.

Ханс КребсОт 1926-та до 1930-та година Кребс е назначен за асистент на известния професор по биология Ото Варбург. През тези 4 години младият медик развива своите академични заложби. Назначението на Кребс като асистент е прекратено от неговия ментор, който подтиква асистента си да стартира собствен научен проект.

Следващите няколко години от живота си бъдещият лауреат прекарва в медицински изследвания, чрез които има възможност да се учи от някои от най-видните лекари в Германия от началото на 20-ти век. Кариерата му е прекъсната от политическите вълнения в страната. Набиращата популярност националсоциалистическа партия. Тъй като Ханс Кребс произхожда от еврейска фамилия, неговите назначения са прекратени.

За щастие младият учен успява да напусне страната навреме, тъй като е забелязан от английския академик сър Фредерик Хопкинс. Британецът отправя официално предложение към Кребс, чрез което му осигурява уреден престой в Обединеното кралство и възможност да продължи кариерата си в Оксфорд. Германецът с радост приема поканата и се установява трайно в по-толерантната държава.

Дванадесет години по-късно Ханс Кребс става професор по медицина в Оксфорд, както и директор на Центъра по изследвания към Медицинския факултет на учебното заведение. През 1954-та става професор и по биохимия, както и завеждащ на още един център за изследвания. През тези години той изучава основно процесът метаболизъм на клетъчно ниво.

Най-известните постижения на Кребс са наблюденията му върху синтезирането на карбамид в черния дроб на бозайниците, синтезирането на пикочна киселина и пурин при птиците, пренасянето на електролити и хранителни вещества из организма на клетъчна основа и т.н.

Ханс КребсПрез 1957-ма година Ханс Кребс публикува труда си относно цикъла на трикарбоксиловите киселини. Това е един от основните процеси в клетките и представлява разграждането на пирогроздена киселина до кислород и въглероден диоксид. Това е основният начин на клетките да си набавят необходимата енергия.
Проучването на немския учен става една от основите на съвременната биология. Самото откритие носи на Кребс множество научни призове, сред които и Нобелова награда през 1953-та година и престижната награда „Алберт Ласкер“, връчвана за фундаментални открития в сферата на медицината. Година по-късно ученият е посветен в рицарство от кралицата на Великобритания.

До края на живота си немският лауреат остава верен на своето поприще. Той продължава да изследва процесите на живите организми до самата си смърт през 1981-ва година. След себе си той оставя стотици научни трудове, които и до днес се използват в медицината и биохимията. На него е кръстена кула в Оксфордския университет, както и официалното наименование на цитратния цикъл, познат днес като „Цикъл на Кребс“.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.nobelprize.org
Снимки: npg.org.uk / biochemuwi1362.wordpress.com / www.nndb.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлНовиниИстория