Начало История на медицината Доктор Карлос Блекър и приносът му в областта на методите за семейно планиране в САЩ

Доктор Карлос Блекър и приносът му в областта на методите за семейно планиране в САЩ

От 1931г.

Доктор Карлос Блекър и приносът му в областта на методите за семейно планиране в САЩ - изображение

Карлос Блекър е психиатър и герой от Втората световна война. От 1931 до 1952 година той е генерален секретар на обществото "Евгеникс" („Eugenics Society”), което в този период поставя нов акцент върху мерките за контрол на раждаемостта и семейното планиране в САЩ.

Карлос Блеър (1895-1975 година) е сред ключовите действащи лица, допринесли за напредъка, който довежда до немалко социални промени. Неговите доклади често отразяват горчиви политически спорове, касаещи обществото „Eugenics Society” в периода, когато той е на чело на институцията.

Благодарение на умелото си ръководство, Карлос Блеър заменя утвърдената дотогава политика на принудителна сегрегация и стерилизация сред някой прослойки на американското общество. Нещо повече, той насърчава въвеждането на медицински направляван контрол на раждаемостта. Някои от членовете на „Eugenics Society” се опасяват, че тези мерки ще доведат до ограничаване във възпроизводството на хората със социални, интелектуални и икономически предимства.

В средата на 20 век общественото мнение е изключително разделено в начина си на мислене – от една страна, на лице е широката толерантност към евгеничното мислене, от друга – ясно се откроява отвращението към политиките на "расовата хигиена", довели по-рано до унищожението на нацистките лагери на смъртта.

Макар доктор Блекър да е привърженик на евгеничната политика, психиатърът по никакъв начин няма вземане-даване с извратените идеи за расова хигиена, възприети от нацистите. След Втората световна война той извършва оценка на нацистките експерименти, касаещи различните методи за стерилизация. Психиатърът съобщава, че те нямат научна стойност.

Блекър прави забележителна характеристика на историята на „Националната асоциация за контрол на раждаемостта” – „National Birth Control Association” (по-късно станала известна като „Асоциация по семейно планиране”), на Федерацията за международно семейно планиране и на „Саймън попюлейшън тръст” („Simon Population Trust”). Тези организации се ангажират с голяма част от практическата работа в областта на контрола на раждаемостта в САЩ. От 1930 г. „Асоциацията по семейно планиране” координира мрежа от клиники във Великобритания, а през 60-те години на 20 век „Simon Trust” отговаря за въпросите по легитимността и доброволната стерилизация при мъжете и жените. Институцията провежда първото по рода си проучване при мъжете, които са се подложили на вазектомия. Доклади на д-р Блекър документират създаването и дейностите на тези организации, а част от лекарите, с които си кореспондира са пионерите в областта - Мари Стоупс, Маргарет Пике и сър Ернест Саймън.

Събраните от психиатъра документи илюстрират как тези доброволчески организации се заемат с предоставянето на различни услуги и консултации по въпросите, свързани с политиката за раждаемостта сред населението, които по-късно поети и от правителствените служби в САЩ. Работата на лекаря служи като своеобразен инструмент, допринесъл за учредяването на "Royal Commission on Population", която функционира от 1944 до 1949 г.

Факти за личността на медика

Карлос Пайтън Блекър е висок, с атлетична фигура и поведение, типично за хората, работили в армията. Лекарят често разчита на знанията си по психиатрия, за да общува, преговаря и постига споразумения между някои агресивни опоненти. Роден е в Париж в семейството на англичанин и американка. Неговата баба (майката на баща му) е от перуански произход. Бъдещият лекар се присъединява към Гвардейците на „Coldstream” (Гвардейската дивизия на Британската армия) през 1915 г. Малко по-късно, той е ранен по време на военни действия на западния фронт, спечелвайки си медал за храброст. Той получава отличие и за службата си като военен лекар по време на Втората световна война.

Блекър има отличия и в областта на природните науки и зоологията по време на обучението си в „Оксфорд” през 1922 г. Това е периодът преди младежът да се заеме със стажантската си програма в болница „Guy's Hospital” в Лондон. Той започва специализацията си по психиатрия в болницата „Maudsley” в Лондон през 1936 г. По време на медицинското си обучение, медикът се жени за Елена Мауд Пилкингтън. След това, семейството щастливо отглежда трите си деца.

По време на обучението си като лекар, д-р Блекър многократно се сблъсква със злощастната съдба на множество бедни жени, които полагат неимоверни усилия да се грижат за големите си семейства. Запленен от теориите на сър Франсис Галтън, младият лекар вижда потенциална възможност в организацията "Eugenics Society". Лекарят изказва убеждението си, че ако мерките за контрол на раждаемостта се управляват по правилен начин от медицинската професия, то следва да бъде прокаран своеобразен път към индивидуалното и националн благополучие. Като генерален секретар на институцията в продължение на 20 години, лекарят не само участва и спонсорира медицински проучвания, но и подкрепя работата на организациите, които ги извършват. Блекър е автор на много книги, в които подкрепя аргументите си, че и евгениката, и контрацепцията са и винаги ще бъдат противоречиви медицински теми.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://wellcomelibrary.org/collections/digital-collections/makers-of-modern-genetics/digitised-archives/carlos-paton-blacker/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети