Начало История на медицината Доктор Шарлот Силвърман и медицинската й практика в областта на епидемиологията

Доктор Шарлот Силвърман и медицинската й практика в областта на епидемиологията

От 1941г.

 Доктор Шарлот Силвърман и медицинската й практика в областта на епидемиологията - изображение

Доктор Шарлот Силвърман изгражда кариерата си в областта на епидемиологията във време, когато новите научни разработки и експерименти носят на медицинската специалност големи ползи. Като помощник-ръководител в Администрацията по храните и лекарствата, тя помага да се тестват и наблюдават част от тези нововъведения, както и да се проследяват техните дългосрочни последици.

Родена в Ню Йорк през 1913 г., Шарлот Силвърман посещава едно от малкото медицински училища в страната, приемащи жени по онова време. Това е "Женския медицински колеж" в Пенсилвания, от който тя получава своята медицинска диплома през 1938 г. Лекарката завършва специализацията си през 1941 г., точно когато Съединените щати се намесват във Втората световна война.

Най-ранната си полева работа като епидемиолог, доктор Силвърман върши за Отдела за контрол на туберкулозата, който е част от "United States Public Health Service" през 1943 г. Не след дълго, на следващата година се появява първата успешна антибиотична терапия срещу туберкулоза. Лекарката продължава да разработва различни методи за борба с Жълтата гостенка. Именно това е и един от най-важните въпроси, касаещ общественото здравеопазване по онова време във филиалите на "United States Public Health Service" в Бостън, Масачузетс и Балтимор, Мериленд. Междувременно епидемиоложката става директор на Бюрото за борба с туберкулозата, където работи от 1950 до 1956 г. След като известно време д-р Силвърман е началник на отдела на държавния департамент по здравеопазването в Мериленд, епидемиоложката се присъединява към Националния институт по психично здраве. През 1962 г. нейно изследване на тема депресията е публикувано като част от авторитетния й текст "Епидемиология на депресията" от 1968 г.

През същата година д-р Силвърман става асоцииран ръководител на Програмата за епидемиология в Бюрото по радиационно здраве към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ ("FDA"). Докато работи в "FDA", епидемиоложката оценява ефективността и безопасността на радиологичните продукти и устройства, включително дългосрочните биологични ефекти на рентгеновите лъчи и на нейонизиращата радиация. Тя, също така, проучва въздействието върху здравето на електромагнитните полета, създадени от някои медицински технологии за създаване на изображения (включително мамографията). Тя се оттегля от "FDA" през 1986. През 1973 г. д-р Силвърман проучва ефекта от излагането на микровълноваta радиация.

Дoктор Силвърман обича разнообразието, което й  осигурява нейната кариера. През 1996 г., за да отпразнува годишнината си от работата си в университета "Джон Хопкинс", тя създава Фонда "Шарлот Силвърман", който е част от Катедрата по епидемиология към училището по обществено здраве "Джонс Хопкинс". Стипендията, която подкрепя отличните студенти, чийто фокус е насочен към епидемиологията, се присъжда всяка година от 1997 г. насам.

По статията работи: Виктория Милова


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_295.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиМикробиологияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноНормативни актове