Начало История на медицината Древноегипетска рецепта за борба с признаците на стареенето по кожата, описана в Едуин Смит папирус

Древноегипетска рецепта за борба с признаците на стареенето по кожата, описана в Едуин Смит папирус

От -1600г.

Древноегипетска рецепта за борба с признаците на стареенето по кожата, описана в Едуин Смит папирус  - изображение

На старостта и съпровождащите я болести в Страната на фараоните се е гледало като на "опасни врагове". Именно поради тази причина народът на Древен Египет се стремял да следва лекарските предписания и съвети, правил жертви в името да дълголетието и доброто здраве. Дори най-ранните предвестници на настъпващата старост са предизвиквали тревога у египтяните, които търсили помощ от своите лекари. Те, от своя страна, въпреки че на практика са били безсилни да „спрат времето” за своите пациенти, все пак са разсъждавали за признаците на старостта и са търсили средства да я спрат.

Доказателство за казаното по-горе може да се опткрие в медицинския папирус Едуин Смит, датиращ от около 1600 г. пр. Хр. На обратната страна на древния документ може да се прочете заглавието: "Книга, за да се преобрази един старец в младеж на 20 години". Този раздел на документа е съхранил данни за обещаващи тайни лечения, обещаващи на четящия сигурен успех в борбата с признаците на напредналата възраст.

Такова точно предписание за третиране на старчески петна и несъвършенвства е направено в древния медицински документ. То е следното: "вземат се семена от сминдух (в египет е виреел видът, станал известен впоследствие с името гръцки сминдух- тригунела фенум грекум), добре се изсушават на слънце и след сушене на слънце, последващо варение и повторно изушаване се получава мастна течност (екстракт), който се намазва върху кажата, върху старческите петна или главата ако лицето губи косите си."

Ако осмислим от съвременна гледна точка какъв е състава на споменатото по-горе растение, няма начин да сме изненадани от това защо древноегипетският папирус е обещавал успех при евентуално лечение.

Гръцкият сминдух съдържа алкалоида тригонелин, съдържащ никотинова киселина, витамин РР, рутин, холин. Всички тези съставки се препоръчват и днес в борбата със стареенето на кожата. Това означава, че тази билка би могла да се използва и днес като се приемат сварени или стрити семена от нея или се налагат лапи на лицето или ръцете, като средство срещу бръчки, старчески петна или загуба на елестичност на кожата. Това растение може да се открие, на практика - във всяка апетка, неговият мастен екстракт би могъл да се влага в кремове.

Против старческото треперене древноегипетските медици предлагали: лекарят да постави ръка си върху главата на старец и след това да превърже челото му със следната смес: натриев карбонат, срит в зехтин и восък, смесени така, че да се образува хомогенна смес.

При все, че от съвременна гледна точка не може да се очаква особен успех ако някоя древноегипетска лечебна рецепта се изпита на практика, описаната в папируса Едуин Смит лечебна смес вероятно действително е оказвала положителен ефект срещу симптомите, за които е предназначена.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Древната египетска медицина" - д-р Л. Бабинов

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияЗдравни съветиПсихологияНовиниСоциални грижиСпортРецептиХранене при...БотаникаВидеоАлт. медицинаТестове