Начало История на медицината Естество на синдрома на Алиса в страната на чудесата

Естество на синдрома на Алиса в страната на чудесата

От 1955г.

Естество на синдрома на Алиса в страната на чудесата - изображение

Синдромът на Алиса в страната на чудесата е известен също и като синдром на Tод или синдром на лилипутските халюцинации и се определя като специфично психично неврологично заболяване, което засяга човешкото възприятие. Страдащите могат да изпитват влияние на микропсия, макропсия и други проблеми във възприятията. Временното състояние, често е свързано с мигрена, мозъчни тумори, но често може да се свърже и с първите признаци на вируса на Epstein-Barr. Доклади показват, че симптомите на заболяването са често срещани в детството, много хора страдат от тях в юношеските си години. Оказва се, че усещания, подобни на синдрома на Алиса в страната на чудесата могат да се усетят в началните фази на съня. Счита се, че болестта се причинява от необичайна електрическа активност вследствие на ненормален приток на кръв в частите на мозъка, отговорни за обработването на визуалното възприятие. Усещане за симптомите на синдрома може да се предизвика при поглъщане на мусцимол. Известният халюциноген е Amanita muscaria - мухоморка, която съдържа психоактивния алкалоид мусцимол.

Любопитен е фактът, че първоначално заболяването се е казвало синдром на Тод по името на своя откривател, които направил пълно описание на необичайното състояние през 1955 г. Джон Тод (1914-1987) е британски психиатър, който работел като консултант-психиатър в болница "High Royds Hospital" в Менстън, Западен Йоркшир. Тод открива, че няколко негови пациенти имат тежко мигренозно главоболие, което ги кара да виждат и да възприемат предметите непропорционално. Те страдали от променено чувство за време и допир, както и изкривени възприятия за собственото им тяло. Освен мигренозното главоболие обаче, нито един от тези пациенти не е имал мозъчни тумори, увредено зрение или психично заболяване, което може да е причинило подобни симптоми. Всички можели да разграничат халюцинации от реалност. Но техните възприятия, все пак били изопачени. Тъй като за Луис Карол се знаело, че страда от мигрена често се спекулира, че Карол е използвал собствени преживявания, описвайки приключенията на Алиса през 1856. Дневникът на писателя разкрива, че през 1856 г. той се е консултирал с Уилям Боуман, виден офталмолог относно визуалните прояви на мигрената, от които той редовно страдал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. LIPPMAN CW. Certain hallucinations peculiar to migraine. J Nerv Ment Dis. 1952

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиНовиниЛюбопитноЛайфстайлЛеченияЗаведенияБотаникаСпортПсихологияЗдравни съветиСнимкиНормативни актовеДиетиСоциални грижиИнтервютаХранене при...СпециалистиАнкетиМедицински изследванияТестовеОбразованиеАлтернативна медицина