Начало История на медицината Защо американците популяризират презервативите по време на Втората световна война

Защо американците популяризират презервативите по време на Втората световна война

От 1938г. до 1945г.

Защо американците популяризират презервативите по време на Втората световна война - изображение

Откакто Чарлз Гудиър (да, човекът  с автомобилните гуми) изобретява вулканизираната гума през XIX век, презервативите се превръщат в любимия метод за контрацепция на американците. Но какво прави един мъж, когато наоколо няма сексуален партньор, а джобовете му са пълни с кондоми? Ами, както се оказва, много неща…

Въпреки че употребата на презервативи се легализира едва през 1918 г., тяхното развитие преминава през различни фази на ефективност. Например, когато през 30-те години на миналия век един химик открива, че 1 тон от тях са дефектни, това довежда до гласуването на закона за регулация на производството на кондоми през 1937 г. Двадесет години по-рано американците гласуват армията да съветва войниците да се въздържат от сексуални контакти по време на война, отколкото да ползват контрацептиви, което (колко изненадващо) се оказва неефективно. По ирония на съдбата германците постигат много по-добри резултати с употребата на кондоми.

Германски презервативи от IIСВ
Германски презервативи от IIСВ

В десетилетията след Втората световна война нивата на полово предавани инфекции скачат до тавана (особено сред войниците, които служат зад граница). Федералното правителство стига дотам да тества и задържи 18 000 сексуално активни жени в САЩ, тъй като се страхува, че може да имат венерически заболявания. Всъщност съществуват спекулации, че 1.5 милиона войници от Съюзническите сили се връщат у дома със сифилис или гонорея. За армията сексуално предаваните заболявания представляват сериозна опасност, не само защото войниците ги носят после вкъщи, а защото ги разболяват и ги правят негодни за военна служба. Армията опитва да въведе комплекти, съдържащи сапун, но тази стратегия не сработва. Разбира се, жените и малцинствата са първите, обвинени в "изкушаване" на "чистите и честни" войници да встъпят в греховни взаимоотношения.

                  Военна пропаганда за венерически заболявания
Военна пропаганда: "Капана на гърдите: сифилис и гонорея"

Същевременно Америка учи белите мъже как да се предпазват от венерически заболявания. Правителството провежда т. нар. "Изследване Тъскаджи" – изключително неетично проучване, базирано на расови предразсъдъци, което проверява за сифилис само при мъжете от афроамерикански произход. Обектите на проучването са подлъгвани спрямо целите на самото изследване. На онези, които страдат от сифилис, продължително време е отказвана помощ и лечение; правителството стига още по-далеч: забранява достъпа на тези хора до лекарства, като паралелно се разработват нови методи на лечение. Четиридесет години след началото на тази кампания, експериментът разкрива, че 75-100 мъже са починали от сифилис в напреднал стадий, което разбира се е можело да бъде предотвратено.

Що се отнася до белите американски войници, до началото на Втората световна война правителството променя стратегията си. Армията превръща презервативите в основен артикул, предоставян на войниците, заедно с шоколадчетата Hershey's, дъвките и цигарите. Когато военнослужещите не използват кондомите по предназначение, те започват да им намират много други приложения. Те ги превръщат в балони, поставяни върху дулото на пушките, за да ги предпазват от пясъка и водата, във водоустойчиви калъфи за часовниците си или като ластици за панталоните си.

Военна пропаганда
Военна пропаганда: "98% от жените имат венерическо заболяване"

До 1938 г. производството на презервативи се превръща в 250-милионна индустрия и американците започват да насърчават употребата им както у дома, така и в чужбина, изпращайки кондомите през океана и снабдявайки войниците с литература за това откъде могат да се сдобият с тях, за да предотвратят заразяването с венерически заболявания. Армията започва дори да разпространява лозунги като "Сложи го преди да го вкараш!" в рекламни видеоклипове, създадени специално за войниците. По време на войната американското правителство изпраща през океана тонове от гумените приспособления. През няколко дни се изпращали пакети от порядъка на между 55 000 и 100 000 кондома.

Не бива да оставате с погрешното впечатление, че американското правителство е загрижено за момичетата и жените, които влизат в контакт (доброволно или насилствено) с американските войници. САЩ не се опитва да ги предпази от забременяване, а да предотврати заразяването с венерически заболявания на собствените си войници. Същевременно правителството иска неговите "момчета" да останат "чисти" както като образ, така и на практика. Американците отказват полагащото се сексуално образование и презервативи на войниците от афроамерикански произход. Паралелно с това качеството на здравните грижи със сигурност се различава у дома и в чужбина.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://historybuff.com/american-military-made-condoms-really-popular-during-world-war-ii-KrxqgvGYDXgj 

снимки: historybuff.com; pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПроизводителиНовиниПсихологияЛеченияЗдравни съвети