Начало История на медицината Употреба на презервативи през осемнадесети век

Употреба на презервативи през осемнадесети век

От 1708г.

Употреба на презервативи през осемнадесети век - изображение

Писмени справки за употребата на презервативи през осемнадесети век може да се открият доста често. Невинаги отношението е положително: през 1708 година Джон Кембъл безуспешно изисква от парламента презервативите да бъдат обявени за незаконни. Английският лекар Даниел Търнър осъжда употребата на кондоми, публикувайки своите аргументи през 1717 г. Той не одобрявал презервативите, тъй като те не предлагали пълна защита срещу сифилис. Медикът твърди, че доверието в надеждността на защитата насърчава мъжете да правят секс с много и несигурни партньори. Търнър съобщава и тревожната тенденция, че поради загуба на усещанията, причинена от презервативите мъжете често ги пренебрегвали. Френският професор по медицина Жан Астру пише  трактат срещу презервативите през 1736, като се позова на изказвания на Търнър. Лекарите по-късно през 18-ти век също се изказват против кондомите, но не по медицински причини: по-скоро те изразяват убеждението, че контрацепцията е неморална.  

Пазарът на презервативи се разраства бързо, появява си изключително разнообразие от качества и размери. Кондомите се изработвали от лен, третиран с химикали или "кожа". Материалът на втория тип презервативи бил от животински пикочен мехур или черва, обработени със сяра и луга. Кондомите от животински черва започнали да се произвеждат през 1900 година. Те се продавали в кръчмите, аптеките, магазините, откритите пазари и театрите на цяла Европа и Русия. Доказателство за първата проверка на качеството на презервативите е открита през 1774 година в мемоарите на Джакомо Казанова. Материята се тествала за дупки като се надуе презерватива.
Двойките в колониална Америка разчитали основно на контрацептивни методи за жени. Първите известни документи, описващи американската употребата на презервативи датират от 1800 година. Десетилетия след американската война за независимост ленените презервативи губят популярността си на пазара, а производството им било преустановено. Те били доста скъпи неудобни в сравнение с кожените презервативи.
До началото на 19-ти век презервативите са обикновено се използвали само от средната и висшата класа. Една от причините кондомите да не се използват често е, че работническата класа била необразована, липсвала й здравна култура и не била наясно с опасностите от полово предаваните инфекции. презервативите са били недостъпни за мнозина поради високата си цена: за типичната проститутка един презерватив би струвал заплащането й за няколко месеца.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_condoms

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлГеографияНовиниАлтернативна медицинаЗдравни проблемиЛеченияБотаникаЗдравни съветиПсихологияСпортФизиологияСоциални грижиПроизводителиРецептиКомпании и организацииЛичности