Начало История на медицината Защо викингите не причиняват пандемия в Америка - въпрос, тормозещ учените и до днес

Защо викингите не причиняват пандемия в Америка - въпрос, тормозещ учените и до днес

От 985г. до 1009г.

Защо викингите не причиняват пандемия в Америка - въпрос, тормозещ учените и до днес - изображение

В наши дни учените са на мнение, че най-силното „оръжие“ на испанските конкистадори са болестите, които те пренасят. Според изследвания, извършени от американски биолози и антрополози, между 80 и 90% от коренното население на Новия свят измира от зарази, принесени от европейците. Новопоявилите се вируси и бактерии имат унищожителен ефект върху местните цивилизации и племена. Това кара учените да се питат защо викингите, които акостират на брега на Нюфаундленд 400 години преди Колумб, не причиняват масови епидемии сред индианците.

За съжаление историците все още нямат отговор на този въпрос. Има няколко основни теории, обясняващи липсата на пандемия сред коренното население на Америка.

Първата теза гласи, че скандинавците, чиято експедиция стига до Новия свят, произхождат от прекалено изолирани места. Първите европейци, стъпили на Нюфаундленд, потеглят от Западната колония, Гренландия. По време на Средновековието двете викингски селища на най-големия остров в света са смятани за най-изолираните градчета в света. Това означава, че заразите, които хората на Кортес разнасят из Ацтекската империя, най-вероятно са непознати и за първите откриватели на Америка.

Втората теория гласи, че както скандинавците, така и членовете на двете местни племена, населяващи Нюфаундленд, са били твърде малобройни, за да избухне епидемия. Това твърдение е направено на базата на статистика , създадена от европейските и американските археолози. Благодарение на множеството разкопки, извършени в Гренландия и Канада, учените днес знаят приблизителната гъстота на населението на двете страни преди 1 000 години.

Западната колония, от която викингите отплават, се населява от няколкостотин души. Това означава, че ако някой моряк принесе в градчето вируса на едрата шарка (една от болестите, причинила най-висока смъртност сред коренното население на Америка), възможните заразени ще са едва няколко десетки. Тази бройка е абсолютно недостатъчна за започването на пандемия, тъй като заразата ще е овладяна и изолирана за една-две седмици в такава малка общност.

Карта, изобразяваща маршрута на викингските експедиции в Америка

От друга страна местните за Нюфаундленд племена на инуитите и беотуките се състоят от множество малки полуномадски общества, наброяващи няколко десетки души, разпръснати из огромната територия на острова. Двата народа живеят на огромно разстояние един от друг, а общия брой на членовете им е около 1 500 души. Тоест, дори колонистите да заразят с непозната дотогава болест някое от малките ловни общества, вероятността за пандемия е нищожна.

Третата теза, с която учените си обясняват липсата на епидемии, разпространени от викингите в Америка, е разликата в климатичните условия. Докато испанските конкистадори изследват територии в централните части на континента, където въздухът е топъл и влажен, скандинавците акостират на бреговете на суровия, покрит със сняг Север. Тези условия пречат на вирусите да се предават по въздуха толкова лесно, както и да оцеляват дълго време извън телата на гостоприемниците си.

Тази теория има една слабост - фактът, че когато навън е хладно, хората прекарват повече време на закрито, сврени един в друг. Именно затова зимата е известна като сезонът на грипа и настинката.

Четвърта теза гласи, че всъщност е имало пандемия. Малкото привърженици на това твърдение смятат, че скандинавците успяват да заразят местните племена с непознати дотогава болести, като вълната на епидемии достига чак до земите на древните маи. Те смятат още, че именно вирусите, принесени в Новия свят от първите европейски изследователи, стават причината за упадък на обвитата в мистерии цивилизация от Централна Америка.

Каквато и да е истината, криеща се зад загадката на „липсващите епидемии“, учените все още нямат твърди доказателства, подкрепящи която и да е от изброените по-горе теории. Надяваме се скоро антрополозите и археолозите да успеят да намерят „липсващото парче от мозайката“, което ще ни даде отговор на въпроса „Защо викингите не причиняват пандемия в Америка?“

Повече за унищожителното влияние на европейските колонисти върху индианското население можете да прочетете тук, а информация за викингските селища в Гренландия можете да намерите на този линк.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноНовиниСпортСоциални грижи