Начало История на медицината Змийското масло на Кларк Стейнли

Змийското масло на Кларк Стейнли

От 1893г.

Змийското масло на Кларк Стейнли   - изображение

През първото десетилетие на 19-ти век в САЩ започнали да пристигат хиляди китайски работници – евтина работна ръка, която била въвлечена в строежа на Презконтиненталната железница. Американският историк Ричард Уайт посочва в книгата си "Railroaded", че в периода между 1849-та и 1882-ра година близо 180,000 китайски граждани имигрирали в Страната на неограничените възможности.

Между нещата, които те донесли със себе си, можели да се открият многобройни китайски лекове, включително и така интересното по съдържание - змийско масло. На практика, въпросният продукт съдържал основно мас от китайска водна змия, която мас била извлечена чрез специална обработка.

От древни времена се знаело, че мазнината на въпросните студенокръвни влечуги била богата на омега-3 мастни киселини, които пък киселини са известни с мощния си противовъзпалителен ефект. Змийското масло заслужено било спечелило славата на ефективен лек, особено добър в справянето с артрит и бурсит. Не е случайно, че хората в Китай го използвали от векове – с него третирали болезнените места около подути и възпалени стави.

Работниците, за които стана дума в началото, изобщо не били "егоисти" и споделяли щедро със своите американски колеги змийското мазило. Както можете да се досетите, много скоро славата на китайския лек се разнесла из всички краища на страната. Американците, разбира се, пожелали също да произвеждат лекарството, а това им се сторило като лесно осъществима идея. Но тъй като си нямали китайска "водна змия на разположение", много местни лечители (най-вече - авантюристи) решили да произвеждат препарата от гърмящи змии (защо не?), каквито влечуги изобилстват на територията на САЩ.  Един от тези смелчаци определено се отличил със своята храброст и завидна предприемчивост.

Кралят на гърмящите змии

Той се казвал Кларк Стейнли и някога бил странстващ каубой (наричали го "краля на гърмящите змии"). В памфлет от 1897г., публикуван в американската преса, мъжът заявил, че се запознал с крайно лечебното действие на маслото от гърмящи змии от представители на индианското племето хопи, с които имал щастието да прекара немалко време от живота си.   

На Световното изложение в Чикаго през 1893г. Кларк спретнал истинско "кулинарно" шоу на посетителите, приготвяйки на живо лечебно масло от студенокръвното влечуго. С голи ръце каубоят извадил гърмяща змия от една торба, разрязал я ловко и я потопил във вряща вода. Когато розовото й месо се появило на повърхността (звучи малко като сценарий за третокласен филм на ужасите), "готвачът" обрал мазнината и я използвал да "забърка" известното си змийско масло пред погледите на смаяните посетители на изложението.

Странно или не, някъде до началото на 20-ти век продуктът му се продавал наистина успешно и се причислявал към онази категория лекарства, които можели да се купуват без рецепта и уж лекували голям брой болести.

Заради масовите злоупотреби и появата на прекалено много всичко-лекуващи-медикаменти със съмнително съдържание американски закон от 1906г. ограничил предлагането на препаратите със "свободен" достъп до пациентите. (Нещата се затягали непрекъснато в законово отношение и така… до днес, когато наистина малък брой медикаменти без лекарско предписание могат да бъдат закупени в аптеките в САЩ).

Разбира се, ограниченията засегнали и продажбата на змийското масло на Стейнли. Федералните власти започнали все по-често да извършват изненадващи проверки на доставките от него, а през 1917г. станало ясно, че във въпросния медикамент всъщност няма нищо "змийско" (продуктът съдържал само говежда мас, червен пипер, минерално масло и терпентин). И, да, нито капка змийска мас. Чудите се какво е станало със Стейнли? Заради лъжите си, той бил осъден да плати глоба от 20 долара (около 429 долара днес), а историята не съобщава подробности за житейския му път след това.

Горе-долу по това време терминът "snake oil" ("змийско масло" - в превод от английски език) започнал да се използва като нарицателно име на всякакви подобни измислени отвари, а по-късно – и за измами от различно, не само от медицинско, естество.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.npr.org/sections/codeswitch/2013/08/26/215761377/a-history-of-snake-oil-salesmen

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлЛеченияЗаболявания (МКБ)Хранене при...СпортЗдравни съветиНовиниПсихологияЛюбопитноИсторияБотаникаСнимкиСоциални грижиАлт. медицинаОрганизацииВидеоГеографияРецептиНаправления в медицинатаНаучни публикацииСъставкиНормативни актовеИнтервютаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиАнкети