Начало История на медицината Издание на "De Materia Medica", датиращо от периода между 1564 г. и 1584 г.

Издание на "De Materia Medica", датиращо от периода между 1564 г. и 1584 г.

От 1564г.

Издание на "De Materia Medica", датиращо от периода между 1564 г. и 1584 г. - изображение

Тези прекрасни акварелни илюстрации са публикувани в старовремско издание на медицинската творба на Педаний Диоскурид, посветена на билковата медицина - "De Materia Medica". Това издание на именития писмен труд датира от 16-ти век.

Историята на медицината свидетелства, че Педаний Диоскурид (около 40-90 г. пр. Хр.) е уважаван древногръцки лекар и ботаник, считан за Баща на фармакологията. Неговата творба от пет тома бива приветствана от древногръцкото медицинско общество. Тя е считана от съвременните историци за "основоположник" на съвременните фармакопеи (това са книги, в които може да се открие информация за най-разнообразни видове лекарства, тяхното предписание и ефектите от употребата им). Неговата книга е преведена от гръцки на латински, арабски, испански и продължава да бъде ползвана (с някои внесени допълнения и коментари).

Един от лекарите, направил подобни подобрения, е прочутият италиански медик - Пиетро Андреа Матиоли (1501-1577). Описвайки около сто нови лечебни растения и смеси, които не са включени от Диоскорид, Матиоли съумява да разшири допълнително обема на книгата. По-късно изданието е преведено отново на латински, френски, чешки и немски език.

Красивите илюстрации, които могат да се разгледат (по-горе) са от допълнената от Матиоли версия. Те датират от периода между 1564 година и 1584 година. Илюстрациите са дело на италианския художник и ботаник Герардо Чибо (1512-1600).

Изображенията от емблематичната фармакологична творба, в която растенията заемат централно място (и са с пейзажен фон) имат известна прилика с илюстрациите, открити в "Temple of Flora" на Робърт Торнтън.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: publicdomainreview.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСпециалистиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаника