Начало История на медицината Източници, описващи историята на молекулярната биология

Източници, описващи историята на молекулярната биология

От 1960г.

Източници, описващи историята на молекулярната биология - изображение

Първата трудност при написването на историята на тази "молекулярна" революция в науките за живота е изобилието от документи. Някои от авторите на тази революция са Франсоа Жакоб и Франсоа Гро, чиито разкази обхващат доста големи периоди. Към трудовете от първа ръка би трябвало да се добавят и някои работи върху тези открития, направени както от изследователи, така и от историци и философи.

А публикуваното на френски език е незначително в сравнение със съвкупността от мнения, документи, интервюта, сборници с оригинални статии и анализи, издадени на английски.

Два от източниците, описващи историята на молекулярната биология. Книгата на английския историк Робърт Олби, написана през 1960 година проследява, почти час по час по час "пътя" до откриването на структурата на двойната спирала на ДНК. Хорас Джъдсън, интервюирайки повече от стотина важни участници в историята на молекулярната биология, успява да пресъздаде процеса на обмен на методи и концепции, допринесли за нейното възникване.

Към цитираните по-горе исторически трудове трябва да се добавят и многобройните отпечатани в специализираната литература статии по история на науката. Тези трудове досега не са подреждани в едно общо изследване върху историята на молекулярната биология. А те допълват или поправят предишните, като предоставят не само описание на откритията, но и отговарят на въпроси от рода на "как" и "защо".

Всяка съвременна наука поставя пред историка редица специфични проблеми. Източниците са многобройни: към традиционните документи - трудове, статии, лабораторни тетрадки, трябва да се добавят разказите за откритията, направени от самите изследователи.

Тези разкази могат да бъдат поставени под формата на автобиографични произведения или устни съобщения. Това изобилие от документи невинаги е полезно за историята.

Не са малко случаите, в които авторите на исторически разкази подсилват собствената си роля, или ролята на представляваното от тях направление, за възникването на молекулярната биология. Този феномен се появява още по-силно, когато авторите все още заемат административни постове или имат определена политическа роля.

Друга трудност при историческия анализ на научното развитие от близкото минало е фактът, че недостатъчната отдалеченост във времето води до тълкуване от гледна точка на настоящето. 

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияПроизводителиОрганизацииАлт. медицинаВидеоРецептиТестовеСпортКомпании и организации