Начало История на медицината Източници, разказващи за употребата на нони до 1943 година

Източници, разказващи за употребата на нони до 1943 година

От 1943г.

Източници, разказващи за употребата на нони до 1943 година - изображение

Употребата на плодовете нони има дълга история като лечебно и хранително средство в тропическите райони по целия свят. Някои от по-съвременните писмени свидетелства, касаещи консумацията на витализиращия организма плод датират от началото на ХХ век.

Капитан Джеймс Кук, служил в английския флот отбеляза в края на 1700-те години, че плодът нони се е консумирал масово в Таити. Английска публикация от 1866 година обяснява, че плодовете на нони са се консумирали като храна и във Фиджи. По-късни публикации описват лечебната и хранителната стойност на растението в тихоокеанските острови, Югоизточна Азия, Австралия и Индия. В Роратонга "плодът е често присъствал в менюто на туземците". Австралийските аборигени също били "любители" на плода.

В Самоа и Бирма свойствата на плодовете на растението нони се съчетавали добре със загряващото действие на кърито, а местните хора ги консумирали в суров вид или с малко сол. През 1943 г. Абът описал нони като ядливо растение в неговото произведение "Техническо ръководство на ядливите и отровни растения на тихоокеански острови", чиито листа и плодове могат да се използват като храна за спешни състояния. Абът също така съобщил, че екзотичните плодове са се използвали като храна, багрило, във вид на сок или в комбинация с други лечебни напитки.

Медицинската история, разказваща за употребата на нони е натрупала информация за немалко научни изследвания. Те категорично потвърждават и доказват ползите за здравето от приема на зелените плодове, за чиято употреба полинезийците са знаели от около 2000 години. За медицинското знание и фармакопеята на полинезийските народи съвременните историци твърдят, че са били доста сложни и напредничави от научна гледна точка. Древните медицински общности са изучавали най-задълбочено свойствата на местните растения.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.chinaphar.com/1671-4083/23/1127.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛюбопитноОткритияАлт. медицинаХрани и ястияЗдравни съветиНормативни актовеРецептиБотаникаСнимкиНовиниЕ-тата в хранитеЛеченияТестовеВидеоСпорт