Начало История на медицината Източници, разказващи за присъствието и лечението на венерически заболявания в Древен Египет

Източници, разказващи за присъствието и лечението на венерически заболявания в Древен Египет

От -1550г.

Източници, разказващи за присъствието и лечението на венерически заболявания в Древен Египет - изображение

Красиви съхранени рисунки от древноегипетски храмове ни разкриват как е изглеждало облеклото на жените и мъжете от този древен народ. Женските дрехи разкривали и подчертавали красотата на тялото, още повече че не са открити писмени сведения, свидетелстващи, че древните египтяни са използвали афродизиаци или средства за полова мощ. Въпреки това, венерическите заболявания в Страната на фараоните не били рядко срещано явление. Древна книга, датираща от преди около 4000 години е описала  случай на заболяването бленорагия. Според старовремския документ: „Ако урината на един човек е бяла като тази на магаре и след като уринира човек идва кръв, този човек има бленорагия". Може да се открие и предписание за третиране на заболяването: "смола от галабанум (тропическо растение, от което се правили успокояващи балсами) и 1/3 оцет се смесва в чаша…през тръбичка от бронз, ти ще влееш тази смес в половия член. След това ще пиеш зехтин и бира и ще оздравееш." Тази терапия вероятно е поставила началото на уретралните вливания по лечебния метод на Жане, който се прилагал масово до началото на ерата на антибиотиците.

От казаното до тук можем да направим извод колко често в някои "нови" лечебни методи може да се проследи вековното утвърдено медицинско познание на древните народи. По отношение на сифилиса не могат да се открият категорични данни за съществуването на заболяването в Страна на фараоните. Въпреки това, древна еврейска книга ни дава косвена информация, която в известен смисъл потвърждава, че сифилисът се е срещал в Древен Египет. Тази староеврейска книга свидетелства, че: "Ако не се подчиниш на гласа на твоя бог, вечният ще те накаже с египетска язва, гной, краста и струпеи и тази част от тялото ти, от която излизат изпражненията, ще стане място на сърбящи пъпки, от които няма да се отървеш. Твоите рани чрез божествената воля ще се разпространят и ти ще ги предадеш и на твоето потомство" (Това описание е превод на 28 глава от "Деутерома" – последната книга на Мойсей). Тези язви са споменати и в староегипетския медицински документ Еберс папирус (датира от около 1550 г. пр.Хр.) Този документ описва тежките изменения на половите органи и лигавиците им под названието "ушеду".
Друг вид венерическо заболяване, което се е срещало в Древен Египет е наречено "пиан" или "буба" (термините се считат за синонимни). То било силно заразно и е доказано, че то е върлувало в Египет и северните африкански брегове. Болестта предизвиквала язви в областта на половите органи, които се развивали на последователни фази, но лигавиците не се засягали и не се предавало по наследство.

От казаното до тук може да се направи извод, че заболяванията, предавани по полов път определено са се срещали в Египет от миналото, а древноегипетските медици имали познания за естеството и третирането на венерическите заболявания.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Древната египетска медицина" - д-р Л. Бабинов

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияГеографияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиКомпании и организацииЛичностиОткритияНовиниСпециалистиАлт. медицинаЗаведенияБотаникаЗдравни съветиРецептиТестовеВидеоСпорт