Начало История на медицината История на хавана - едно от най-старите медицински приспособления

История на хавана - едно от най-старите медицински приспособления

От -1550г. до 1999г.

История на хавана - едно от най-старите медицински приспособления - изображение

Хаванът и пестикът са едни от най-популярните прибори в професионалната кулинария. Комплектът се състои от отворена купа, направена от метал, дърво, камък или керамика и чукало, направено от същия материал. Макар днес ежедневната употреба на подобен уред да не е наложителна, в миналото почти всяко семейство разполага с поне един брой.

Предполага се, че хаванът е изобретен още през Неолита, като в началото се използва за стриване на зърнени култури и семена. Постепенно обаче предметът придобива все по-специализиран облик, което от своя страна води до появата на няколко вида хавани - за стриване на подправки, за направа на брашно, за биене на масло, за направа на извлеци и т.н.

Медицинските хаванчета се появяват през Бронзовата епоха. Причината за това е обособяването на фармакологията като занаят. Разбира се, става въпрос за стриване на лековити растения, минерали и други органични съставки. За пръв път подобен инструмент е описан в Еберсовия папирус, написан в Древен Египет преди около 3600 години. Този документ се смята за най-старият медицински труд в света.

хаванче тип Уеджуд

Медицинските хаванчета обикновено са сравнително дълбоки, но по-дребни от обикновените. Най-често са направени от фин камък или керамика. В древността се използват за стриване на билки на прах, както и за смесване на някои козметични вещества. В миналото лековете и козметичните продукти се произвеждат от едни и същи хора.

Следващото писмено споменаване на предмета е от римския поет Ювенал. Той пише за важността на уреда при приготвянето на всевъзможните лекарства, продавани из улиците на Вечния град. Смята се, че в продължение на стотици години хаваните, ползвани от аптекарите и знахарите, нямат стандартизирана форма, а по-скоро следват предпочитанията на различните лечители. За това свидетелстват няколко ренесансови картини, изобразяващи фармацевтични ателиета.

Първият специализиран вид хаванче, предназначен единствено за стриване на лечебни субстанции, е така наречения хаван Уеджуд (англ. - Wedgwood mortar). Моделът е създаден през 1759-та година и е направен от удобна керамична материя. Средно грапавите стени на уреда са изключително удобни за задържане на праха, така че да не се разпръсква при удар из целия съд.

Механично хаванчеВ началото на 20-ти век се появява механичната версия на хавана. Тя се нарича Retschmill и е създадена за индустриална употреба. Те работят на ток и могат да мелят много по-големи количества вещества. Днес тези уреди се ползват на практика от всяка една фармацевтична компания, произвеждаща лекарствени таблетки.

Механичните хавани се състоят от свързани чрез система от зъбчати колелца купа и чукало. Съвременните уреди имат множество степени на работа и могат да стриват изсушени или влажни съставки. Съдът, служещ за стриване, може да се изработи от метал, буково дърво или пластмаса, в зависимост от предпочитанията на фармацевтите или използваните материали.

Днес хаванчетата в класическия си вид се ползват най-вече от кулинарите. Приложенията на предмета са за стриване на подправки директно преди готвене или за смесване на продукти. В конвенционалната медицина ръчните уреди са рядкост. Използват се най-вече в народната медицина или за приготвяне на експериментални количества от новосъздадени медикаменти. Въпреки това хаванът и пестикът остават един от най-разпознаваемите символи на медицината и фармацията.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: cambridgeenviro.com / www.retsch.com
Снимки: bhma.info / museumvictoria.com.au / www.retsch.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияНовиниАлт. медицинаЗдравни съвети