Начало История на медицината Как Кралят Слънце въвежда съвременната родилна поза

Как Кралят Слънце въвежда съвременната родилна поза

От 1643г. до 1715г.

Как Кралят Слънце въвежда съвременната родилна поза - изображение

Днес повечето жени раждат децата си в акушерски клиники. Обикновено бебетата се появяват на бял свят по естествен път или секцио, като майката лежи по гръб на твърдо легло. Тази поза е предпочитана от съвременните лекари по множество причини - така по-лесно се извършват хирургически интервенции (ако е необходимо), разкритието се наблюдава безпрепятствено и др. Само до преди 300 години обаче приетата позиция при раждане е била клякането.

Едни от първите сведения относно родилната поза идват още от Древен Египет. Последната египетска царица Клеопатра е изобразена как дава живот на сина си опряна на колене и длани. В Елада е възприет родилният стол, който позволява на жените да раждат седнали, като бебето излиза през дупка в дъното на уреда. Акушерката стои зад стола и насочва излизащото бебе чрез директен допир. Накрая израждащата жена улавя пеленачето, което излиза на бял свят както благодарение на напъните на майката, така и на гравитацията.

Родилен столПрез Античността, Средновековието и Ренесанса клекналата позиция продължава да се счита за най-благонадеждна. В началото на 18-ти век обаче легналата поза започва да набира популярност и постепенно се налага като основна. Причините за това не са напълно изяснени. Една от най-интересните теории гласи, че това се дължи на небезизвестния френски монарх Луи XIV.

Кралят Слънце е един от най-емблематичните държавници, управлявали Западна Европа. Известен е с въвеждането на модерния абсолютизъм. Той създава общоприет култ към собствената си личност, като твърди, че е пратен да управлява Франция от самия Бог. По време на управлението си той успява да направи Франция доминиращата европейска сила, както и да се наложи като незаменима за управлението на страната фигура.

Освен това Кралят Слънце притежава невероятен чар и харизма. Съчетано с огромното му богатство, Луи XIV e може би най-желаният мъж на континента през втората половина на 17-ти век. Много жени по това време си мечтаят да попаднат в обятията на знаменития крал. От друга страна Луи XIV е известен със своето силно либидо и често откликва на ухажванията на дамите. В резултат на това той има 6 деца от първата си съпруга - Мария-Тереза Испанска. Освен това Кралят слънце оставя 7 свои наследника от любовницата си Де Монтеспан. Други негови потомци са 4 признати извънбрачни деца от друга куртизанка, както и десетки други непризнати синове и дъщери.

Кралят Слънце Луи XIV Луи XIV не само успява да създаде огромно поколение, но и се грижи за своите наложници. Той дарява всичките си любовници с богатства и имоти, както и се опитва да им осигури най-добрите медицински грижи по време на тяхната бременност. Една от странностите на френския монарх била да наблюдава появяването на бял свят на неговите наследници - независимо дали са легитимни или извънбрачни. Тъй като процесът на раждане не може да се наблюдава, ако жената е в клечаща позиция, той въвежда лежащата поза.

След като се съветва с придворните медици, Кралят слънце задължава своите наложници да раждат легнали по гръб с разперени встрани крака. За да може позата да е максимално безопасна, е изработено специално легло, което да улеснява процеса.

Тъй като тази родилна поза става популярна във Версай, скоро всички френски благородници задължават жените си да израждат техните наследници по този начин. За съжаление точната дата, в която легналата родилна поза измества клечащата, не е ясна, тъй като никой по това време не се старае да записва ежедневните медицински практики и техните промени. Историците обаче са на мнение, че именно Луи XIV е човекът, който неволно прави тази реформа в акушерството.

Спорно е и какво кара Кралят Слънце да наблюдава толкова внимателно всяко раждане на своите наложници, както и на законната си съпруга. Според някои изследователи интересът му е породен от чиста загриженост. Те смятат, че монархът таи дълбоки чувства към своите куртизанки. Те се обосновават с факта, че Луи XIV се грижи за всичките си любовници. Дори когато Де Монтеспан се опитва да го отрови, той не само пощадява живота й, но и я изпраща в изгнание в удобно имение, където тя не е лишена от нищо.

Други историци са на мнение, че интересът на краля се дължи на сексуален фетиш. Според тях толкова силно влечение към израждането не може да се дължи на чиста загриженост. Те споменават още, че Луи XIV е известен сред двора си като „мъж, чиито грехове са почти толкова, колкото са и славните му деяния“.

Независимо каква е подбудата на Краля Слънце да въведе лежащата родилна поза, днес тя е предпочитана от акушерите в Западната медицина, тъй като не само е удобна за родилката, но и позволява бърза медицинска намеса при усложнения, както и намалява родилното кървене.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.kobieta.pl

www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЛюбопитноНормативни актовеСнимки