Начало История на медицината Клетва на фармацевтите в Русия след 1881 година

Клетва на фармацевтите в Русия след 1881 година

От 1881г.

Клетва на фармацевтите в Русия след 1881 година - изображение

В периода от 1823-1881 година в медико-хирургическата академия в Санкт Петербург 1186 студенти са успели да издържат изпитите си за помощник-фармацевти, от тях 351 впоследствие станали провизори, а 95 издържали изпитите за магистър по фармация.

Любопитно е, че в Русия от миналото, специалистите с висше фармацевтично образование са изричали заветно обещание, съизмеримо с Хипократовата клетва. То е звучало по следния начин: "Приемам с дълбока благодарност правата и преимуществата, които са ми дарени от фармацевтичната степен! Обещавам през целия си живот да не петня и помрачавам честта на цялото фармацевтично съсловие, към което принадлежа и аз! Обещавам да изпълнявам стриктно всички, свързани с титлата на фармацевта отговорности: да давам на пациентите само качествени лекарства, да не да замествам едни с други, да не манипулирам нито теглото на лекарствата, нито медицинските консумативи, да продавам на разумни цени и ако е възможно да улеснявам бедните пациенти при закупуването на лекарства чрез продажбата им на по-ниска стойност.

Обещавам да се отнасям към моите подчинени, колегите, помощниците, асистентите и учениците ми в съгласие с добрия тон, за да могат и те качествено да изпълняват задълженията си.

И накрая, обещавам да продължавам да се интересува  от областта на фармацията и химията, и с всички възможни средства да допринасям за подобряването на тези науки."

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаКомпании и организацииИсторияЛюбопитноЛайфстайлЛичностиСнимкиОткритияВидеоАнкетиНовиниТестовеЗдравни съветиАлт. медицинаСпортРецептиСпециалистиОрганизацииПроизводителиАптекиНормативни актовеБотаникаСоциални грижиОбразованиеПсихология