Начало История на медицината Криминализиране и преследване на абортите в Англия през 19 век

Криминализиране и преследване на абортите в Англия през 19 век

От 1803г.

Криминализиране и преследване на абортите в Англия през 19 век - изображение

Медицинската история свидетелства, че през 19 век науката за е постигнала огромен напредък в областите на хирургията, анестезията и асептиката. Социалните нагласи спрямо извършването на аборти през този период били под влиянието на викторианския морал, така че изкуственото прекъсване на бременността било забранено в Англия и англоговорящите страни.

Английският закон срещу правенето на аборт за пръв път е включен в законодателството през 1803 година. Законопроектът бил предложен от главния съдия на Англия и Уелс, Едуард Лоу (той е първият Барон Елънбъроу), за да се изясни правната връзка, касаеща абортите. Това е и първият английски закон, обявяващ изкуственото прекъсване на бременността за незаконно. Извършването или опитът за извършване на аборт се наказвало със смърт.

Английският закон, забраняващ медицинската процедура по умъртвяването на човешки ембрион бива изменен през 1828 г. и 1837 г. Отменя се и смъртното наказание като наказателна мярка. Последната половина на 19 век се наблюдава зачестяване в прилагането на наказанията за извършване на аборт. Английски писател твърди, че това се обяснява с факта, че броят на абортите сред омъжените жени се е увеличил значително, собено след 1840 г.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниПсихологияСпортСоциални грижиЛеченияВидеоРецептиТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткрития