Начало История на медицината Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 1

Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 1

От -2500г. до 700г.

Крокодилско ако и живак: древни методи за предизвикване на аборт – част 1 - изображение

Нуждата от аборт е древна колкото и най-древната професия на земята – проституцията – и опити за предизвикване на помятане не липсват в нито една култура по света. Първите сведения за прекъсване на бременност произлизат от египетския папирус Еберс, датиращ от 1550 г. пр. н. е. Доказателства за извършването на аборти съществуват и в Китай от около 500 г. пр. н. е. Древните хора прибягвали до ужасяващи средства в отчаянието си. Жените използвали билки, остри предмети, опасни свещички, причинявали си наранявания, електрошоков удар и много др. изобретателни и страховити методи.  

Мед, сол, миши изпражнения

Мишка

Хипократ е древногръцки лекар, известен като бащата на медицината. Той не само бил велик медик, но и невероятен учител. До наши дни са достигнали някои от неговите текстове. Той практикувал в различни области от медицината като включително извършвал аборти и предписвал различни методи за контрацепция. Една от книгите му разкрива, че гърците открили връзката между контрацепцията и медта и ние все още използваме този метал при изработването на вътрематочни спирали за предпазване от бременност.

В един от текстовете на Хипократ откриваме интересна рецепта за предизвикване на аборт. За предотвратяване или прекъсване на бременността той препоръчва употребата на миши изпражнения, мед, египетска сол, див пъпеш и смола. Приготвената смес се поставя в матката. Шансът за инфекция е изключително висок заради наличието на миши изпражнения. Ако септичният аборт не си свърши работата, дивият пъпеш ще го направи. Дивият пъпеш е пустинно растение, което карало жените да повръщат толкова много, че предизвиквало аборт.

Седене върху съд с димящ лук

Димяща тенджера

Санскритски текст от VIII в. препоръчва на жените, които искат да прекъснат бременността си, да клечат върху димящо гърне с лук. Лукът понякога се смесвал с различни билки или дори човешка коса. Тази бабина рецепта устоява през вековете. Според Катлийн Лондон, която изследва историята на контрацепцията, твърди, че методът се използва и до днес в най-бедните квартали на Ню Йорк, въпреки че е неефективен.

Древна корейска рецепта препоръчва вагинални парни бани, известни като чай-йок. Те се използват също така за намаляване на стреса, изчистване на хемороидите и регулиране на менструалния цикъл.  В Корея жените редовно се подлагат на такива процедури след месечната си менструация.

Свещички от крокодилско ако

Крокодил

Един от най-ранните медицински текстове в медицинската история е папируса Кахун. Въпреки че от него до нас са достигнали само откъси, в тях учените са разчели рецепта за предизвикване на аборт. Тя включва крокодилско ако! То се омесвало с тесто и се слагало във вагината. Това средство се използвало както за контрацепция, така и за аборт.

Възможно е крокодилските фекалии да не са поставяни в тялото, а да са стопявани в течна форма. Никога няма да узнаем точния принцип на употреба на тази рецепта. Колкото и странно да звучи, древните лекари може би са имали основание. Крокодилското ако наистина притежава спермицидни способности.

Да настъпиш пепелянка

пепелянка

В "Естествената история" на Плиний Стари пише: "Ако бременна жена настъпи пепелянка, със сигурност ще пометне.".

Гай Плиний Секунд, известен повече като Плиний Стари, е римски учен, автор на енциклопедията по естествени науки "Естествена история". Тя представлява колекция от 37 книги, в които Плиний описва физическата природа на света в подробности. Трудът му се пазел по древните библиотеки векове наред и учените се обучавали по него. Енциклопедията оформя научните и медицински теории през следващите поне 1 000 години, до началото на средновековието.

Писанията му са поставени под съмнение едва през 1492 г. Той смятал, че жените в цикъл убиват пчели. Днес повечето от наблюденията му се смятат за погрешни. Въпреки това трудът му ни предоставя интересен поглед към живота на римляните през I в. Колко ли жени са гонили пепелянки, върху които да стъпят? Препоръчва се и стъпването върху яйца на гарван, но със сигурност методът не е бил особено ефективен, освен ако предизвиканият страх от нападението на ядосаната черна птица не е карал бременната жена да пометне.

Поглъщане на отровни вещества и отвари

Приготвяне на лек

Едно от най-известните средства за предизвикване на аборт е чаят от блатна мента. Това е вид мента, силно отровна, което прави този метод изключително ефикасен. Дори 5 гр. от билката могат да бъдат силно токсични. Билката е известна от хилядолетия и се споменава дори в пиеса на Аристофан (V в. пр. н. е.). Тъй като растението е силно отровно, употребата му е изключително опасна.

В китайски текстове на повече от 4 000 години пише, че легендарният император Шенонг (бащата на китайската медицина) предписвал на жените да пият горещ живак след секс, за да убият оплодените яйцеклетки.

През човешката история навсякъде по света жените са поглъщали различни и плашещи отвари за предизвикване на аборт. В състава на някои от тях влизали барут, луга, белина, смачкани мравки, камилски косъм, олово, бял фосфор, меден сулфат, беладона, мандрагора, миризлив ирис, известен като "корена на проститутките".

Кръвопускане

Кръвопускане

Кръвопускането е хирургическа интервенция, при която се източва малка част от кръвта на пациента с лечебна цел. Определено можем да заявим, че абортите в древността не са били никак "лечебни". За прекъсване на бременността някои древни лекари практикували кръвопускането, като понякога прекалявали с количеството. Поради загубата на прекалено много кръв, жената се очаквало да пометне.  Предпоставките са, че загубата на кръв ще предизвика менструално кървене, което ще доведе до отхвърляне на плода от тялото на жената. Всъщност процедурата просто изтощавала дамите.

Кръвопускането е често използван "цяр" за много болести в древността. Практикува се от хилядолетия, без ясни доказателства за ефективността му. Идеята за премахването на "лошата кръв" всъщност не е толкова безпочвена. Но древните лекари пропускат една важна стъпка в това лечение – че лошата кръв трябва да се замести със здрава.

Към втора част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. http://www.babygaga.com/15-ancient-abortion-methods-that-will-freak-you-out/

2. https://www.bustle.com/articles/88626-9-ancient-abortion-methods-so-terrible-youll-be-even-more-grateful-for-the-right-to-choose

снимки: wordpress.org; babygaga.com; bustle.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиНовиниЛайфстайлСоциални грижиЛечения