Начало История на медицината Кучешките впрягове, предотвратили епидемия от дифтерия в Аляска през 1925 година

Кучешките впрягове, предотвратили епидемия от дифтерия в Аляска през 1925 година

От 02.1925г.

Кучешките впрягове, предотвратили епидемия от дифтерия в Аляска през 1925 година - изображение

В ранната януарска утрин на 1925 година, куче на име Балто (от породата хъски), теглещо шейна, се превръща в американски герой. Питате се, защо историята на медицината е запазила спомен за това куче? Много просто – благодарение на него Ноум (малко градче в Аляска) е спасен от приближаваща епидемия от дифтерия. Децата, живеещи в Ноум започват изключително бързо да се поддават на бактериалната инфекция (вследствие на която хранопроводът се покрива с плътен слой некротична тъкан, задушаваща невръстните пациенти). Малкото запаси от животоспасяващия антитоксинов серум в града са с изтекъл срок на годност, тъй като предната година единственият лекар в Ноум поръчва от въпросния препарат, за да се подсигури при екстремни ситуации. Отчаян д-р Къртис Уелч поставя заболелите малчугани под карантина и подава телеграфски сигнал за помощ.

Лодките, възпрепятствани от дебелия морски лед, няма как да достигнат до Ноум през зимата, за да извършат спешната доставка на животоспасяващото лекарство. Транспортните услуги с едноместни самолети, също не са добър вариант, тъй като при тях кабината не се затваря и пилотът е застрашен от неблагоприятните метеорологични условия на Аляска.

Представителите на здравните власти са съгласни, че шейните, теглени от кучешки впрягове са единствената надежда за спасение на болните малчугани в Ноум. И така, на 27 януари от Ненада (намира се на 674 мили от Ноум) двама смели и жертвоготовни човека, направляващи впрягове, включващи по 20 кучета, тръгват към градчето. Те пътуват през свирепите снежни условия в продължение на една седмица. Голяма част от изтощените кучета загиват в снега, а двамата водачи загубват по няколко пръста. Телеграмите, съпътстващи дългото пътуване поддържат общественото внимание на немалко американци, които се надяват всичко да мине по план.

Леонард Сепала, считан за един от най-великите водачи на кучешки впрягове в Аляска, направлява пътя на четириногите си приятели в най-трудната част от прехода. Неговото куче-водач се казва Того. В края на пътуването фотограф очаква последния отбор, достигнал до Ноум, където Гунар Каасен (другият водач) се забавя с шейната си и според легендата, изрича думите "проклетото куче" по адрес на своя водач – хъскито Балто, преди животното да се свлече на земята от умора. Отново според легендата, Балто е собственост на Сепала (който пристига първи и доставя лекарството). Той предлага кучето си на заем на Каасен, а по-късно му го подарява.

Снимката ни показва Леонард Сепала и неговото куче Того.

Когато (преди гореописаните събития) Леонард Сепала прави обиколка на Аляска и печели известното състезание "The Great Race of Mercy", хъскито Балто придобива голяма слава (а малко след това то сменя стопанина си). Вероятно именно тази предишна слава се превръща в причина четириногото да стане основен елемент в разказа, прославящ американската храброст и събитията около спасяването на живота на малчуганите, болни от дифтерия. Десет месеца след доставката на медикамента в Сентъл парк е издигната статуя на Балто.

Медийното внимание наскърбява Леонард Сеппала. Според него репортерите се радват на грешния шампион. Кучето, което (според него) заслужава слава, е Того. Сепала „години наред печели състезания с Того”, твърди Лани Салисбъри, съавтор на книгата „The Cruelest Miles, a history of the serum run”. "Кучето винаги го е карало да преживее по-леко всичките си неприятности", продължава той. Може бе заради това Сепала се чувства така, сякаш някой е лишил неговия добър приятел от заслужено признание.

Все пак, най-съществената част от историята, разказана до тук, е че на 02.02.1925 година д-р Уелч използва серума, за да третира болните си невръстни пациенти. За съжаление, пет от тях загиват, но много други биват спасени благодарение на водачите и техните четириноги приятели – Того и Балто.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/47738/title/The-Sled-Dogs-that-Stopped-an-Outbreak/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияСоциални грижиМикробиологияХранене при...ВидеоЗдравни съветиАнкетиАлт. медицинаТестовеЛайфстайл