Начало История на медицината Лечителят с вяра - Питър Попов - българската следа в телевизионния евангелизъм

Лечителят с вяра - Питър Попов - българската следа в телевизионния евангелизъм

От 1980г. до 2016г.

Лечителят с вяра - Питър Попов - българската следа в телевизионния евангелизъм - изображение

Питър Попов /Peter Popoff/ е американски проповедник с българо-немски произход. Роден в Германия през 1946 година, той и семейството му скоро емигрират в САЩ.


В началото на 80те години проповедникът Питър Попов става сензация в САЩ  /и по света/ с неговото телевизионно шоу, в което покрай проповедите си, той лекува болни със силата на вярата си. Предаванията му събират бърз интерес, а броят на "излекуваните" от него е огромен. Пред камерите много от посетителите хвърлят своите лекарства на пода, инвалиди скачат от количките си и тръгват да ходят. "Ракът е напълно лечим, ако те напусне дяволът!", твърдял  пастор Попов пред изумените вярващи.

Съществена част от събитията били моментите, в които Питър Попов отгатвал имената и болестите на хората пред него, твърдейки, че "Господ му дава правилната информация". Какъв по-добър аргумент от това, особено пред тълпа от отчаяни и обезверени хора?
Името на проповедника бързо става нарицателно, много от зрителите наистина вярват, че това е пред очите им е чудо. Не закъсняват и солидните суми, които потичат към "лечителя с вяра".
През 1986, когато популярността му напуска вече пределите на САЩ, изведнъж наяве излиза истината за методите му на лечение:
- "инвалидите" от неговите предавания са специално наети и не се нуждаят от колички за придвижването си
-  много от захвърлилите лекарствата си вярващи влошават рязко състоянието си и търсят спешна лекарска помощ, въпреки убеждението си, че са излекувани
- "правилната информация от Господ" му била подавана пред тайно устройство в ухото му, от специален екип, воден от съпругата му Елизабет. Цялата информация се подавала от самите вярващи, които пишели в специални карти всичко, за което искали да се помолят.

Илюзионистите Джеймс Ранди и Стив Шоу, които се били заели да разобличат фалшивия лечител, дори документирали мъж, преоблечен като жена, когото Питър Попов "успешно излекувал от рак на матката". Скандалът тръгва от "Шоуто на Джони Карсън", където измамните практики на Питър Попов са разобличени, а самият той не успява да отхвърли обвиненията, като признава, че е използвал директната връзка с екипа на съпругата си.

След грандиозния скандал доходите на проповедника рязко намаляват, а самият той обявява фалит през 1987 и задълго изчезва от публичното око. За съжаление, методите му на работа и "лечение" стават стандарт в бизнеса с вяра и безброй "проповедници" лансират своите умения като лечители, ползвайки същите хитрини като Попов. Триковете му стоят зад всички съвременни "лечители с вяра", които правят режисирани чудеса, за да вземат парите на наивните и отчаяни болни.

След почти 20 години пауза, пастор Питър Попов се появява отново по екраните в Англия, Канада, Австралия и Америка, продавайки "чудотворна вода, налята от извор в Чернобил", която лекувала и хора и животни, които пиели от нея. Пакетът вървял с безплатен дървен кръст, както и с предложение за подпомагане каузите на "светия човек".  Евангелистът с гарваново-черна коса, бели зъби и странен глас е редовна картина по телевизионните екрани в късните вечерни часове.

Въпреки безбройните истории на измамени от него болни и нещастни хора, въпреки това, че името му е станало нарицателно за измамник, пастор Попов е един от много богатите  в  света на религията. 

Няма ясни финансови данни за приходите му, но  къщата му е оценена на 4.5 милиона долара през 2007 година. С пари е свързана и последната му измама - поръчка на молитва за благоденствие. За съжаление,  и тук измамените са много.


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Wikipedia".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноРецептиСоциални грижиАнкетиБотаникаИсторияСнимкиНовини