Начало История на медицината Мари Еки и ролята й за контрола на раждаемостта в САЩ

Мари Еки и ролята й за контрола на раждаемостта в САЩ

От 1901г.

Мари Еки и ролята й за контрола на раждаемостта в САЩ  - изображение

Доктор Мари Еки отдала целия си живот в борба за увеличаване на репродуктивните права на жените в Америка, включително и за достъпа им до съществуващите методи за контрол на раждаемостта и правото им на аборт. Еки била водеща фигура в организирането на мащабни здравни кампании. По време на голямото земетресение в Сан Франсиско през 1906 година дамата успяла да събере медицински контингент от лекари и медицински сестри от Портланд, които заминали да помагат на пострадалите. Заради своя безспорен принос в овладяването на положението лекарката получила награда от президента Теодор Рузвелт.

Мари Диана Еки била родена от майка ирландка и баща италианец в Ню Бедфорд, Масачузетс. И двамата й родители били имигрирали в САЩ в търсене на по-голяма свобода. В детството си момичето работило в текстилна фабрика от осемгодишната си до тринадесетгодишната си възраст. След като напуснала Америка за няколко години, за да живее при дядо си в Италия, тя се завърнала на американска почва, когато била на 17 години.

Макар и още твърде млада, Мари вече знаела какво иска да прави с живота си. През 1901 година тя била приета в медицинското училище на Орегонския университет, в един от първите женски класове на въпросната институция. След като се дипломирала успешно три години по-късно, Еки установила частна практика в Портланд, Орегон, предоставяйки медицински услуги на жени от работническата класа и техните семейства. Точно по това време дамата се проявила като експертен диагностик и показала, че "със зъби и нокти" ще се бори за репродуктивните права на представителките на нежния пол. Небезизвестната Маргарет Сангър неслучайно я описвала като "истински борец" и активист за пример. Любопитното е, че самата Мари не се притеснявала да признава в публичното пространство хомосексуалната си ориентация, както и да реагира бурно при всяка явно проявена несправедливост и дискриминация, с риск да се озове затвор. Всъщност, Еки и Сангър се сближили именно по време на техен общ арест, а самата Мари съхранила и разпространявала много от фундаменталните памфлети на Сангър.

В заключение можем да твърдим, че Мари Еки била изключителна личност, намерила почетно място в историята на медицината.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_103.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияСоциални грижиСнимкиЛюбопитно