Начало История на медицината Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 2

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 2

От 1010г.

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 2 - изображение

След като древноарабският лекар Авицена обсъжда в творбата си "Канон по медицина" причините и симптомите на алопецията. Лекарят пише и за различните видове лекарства, третиращи неприятното състояние.

И тази част от творбата следва стриктно утвърдените по това време принципи на древногръцката хуморална теория. И така, лекарствата, които връщат здравия вид на косата, трябва да имат "приятна" за тялото температура и "стягащ ефект". Изучавайки другите терапевтични средства на Авицена срещу алопеция, изследователите установяват, че почти всички от тях оказват на скалпа подобен укрепващ и стягащ заздравяването на рани.

Видове лекарства срещу алопеция и косопад, описани от Авицена

Лекарствата на Авицена -"As", "habbul-as", "laden", "emlec", "halilec-i kabilf", "murr-u sabir", "barsiyavugan", "afs" (считан за полезен заради стягащия ефект върху космите). Авиценотовото лекарство "Filzaharac", трябва да се комбинира със сиропа "Sharab-i kabz", за да се подсили терапевтичния им ефект.

Като алтернатива на сиропите древноарабският лекар прилага лечебната смес "shecere-i bezir-i ketan", включваща семена и ядки, които трябва да се загреят силно, за да отделят целебни масла, с които се третира косопад и алопеция. Медикаментът "Sarab-i kabiz" е подходящ за втриване в скалпа и може да се прилага на деца.

По-долу Авицена пише изпробвани от него рецепти за направата на комбинирани лекарства (препарати),които се ползват като превантивни средства срещу косопад и за стимулиране на растежа на космите по скалпа. Терапевтичната смес включва гореспоменатите "Habbul-as", "afs" и "emlec". Медикаментозната смес, която е съставена от тях се нарича "duhn-i verd".

Друго съставно Авиценово лекарство срещу косопад, наречено "as'in varak-i ratbi", e в прахообразна форма. Препаратът се смесва със зехтин, главата на пациента се намазва с лекарството, а след определено време се измива.

В "Канон по медицина" Ибн Сина пише и за лекарство, подпомагащо растежа на веждите и косата. Лекарят го предписва и като превантивно  средство срещу косопад и алопеция. Темите за разкрасяване и щадящите методи за връзване на косата също заемат немалък обем в древната медицинска творба. На внимание се радват и начините за къдрене, изправяне, боядисване, витализиране с къна. Първата тема от древната си творба, посветена на грижите за косата, Авицена завършва с описанието и лечението на болест, наречена "huzaz". Според османски речници думата "huzaz" се използва като древноарабски термин, ползван като нарицателно за различни кожни заболявания (каквито, например, са лишеите по скалпа).

Вижте трета част, в която ще ви разкажа какво е писал Авицена относно медицинските грижи за кожата.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: http://www.muslimheritage.com/article/beauty-hair-and-body-care-canon-ibn-sina

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиЛюбопитноНовиниЛеченияБотаника