Начало История на медицината Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 3

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 3

От 1010г.

Медицински грижи за тялото, косата и красотата според „Канон по медицина” на Авицена – част 3 - изображение

Любопитен е фактът, че последната седма тема от четвърти том на древния трактат "Канон по медицина", написан около 1010 година от арабския медик Авицена, носи заглавието "Зина". В първата част от темата, лекарят пише за причините и симптомите на алопецията, както и за различните видове лекарства, третиращи неприятното състояние. Цялата втора част от творбата си, Авицена посвещава на медицинските грижи за кожата и нейните характеристики. Освен това, медикът дефинира факторите, които водят до медицински промени в най-големия орган в човешкото тяло.

Слънцето, студът, вятърът, процесите на стареене, рядкото къпане, консумацията на прекалено солени храни, промяната на цвета на жлъчката (съгласно старогръцката хуморална теория) са факторите, които Ибн Сина влияят на кожата и я карат да потъмнява. Според медика причините, поради които човешката кожа пребледнява са:

- заболявания, безпокойство, глад, прекалено много сексуална активност, силна болка, много горещо време, пиене на застояла вода, преяждане, редовна консумация на оцет, чест прием на отвара от кимион и геофагия (практиката на поглъщане на почва или почвоподобни вещества);

Ибн Сина твърди, че геофагията е причина за стеснението на лумена на кръвоносните съдове, възпрепятствайки нормалното кръвоснабдяване на кожата. В творбата си Авицена проследява допирните точки между геофагията и анемията.

Персийският лекар пише за няколко различни типа лекарства, които подпомагат запазването на здравословния цвят на човешката кожа. Освен това, той описва динамиката на промените, водещи до пигментацията й. Всички лекарства, стимулиращи кръвната циркулация и "духа", логично, придават цвят на кожата - правят я розова и сияйна.

Според мюсюлманският лекар има три начина, по които най-големият орган в човешкото тяло ефективно се кръвоснабдява. На първо място, това се постига с някои лекарства (наречени в текста с термина "eshya"). Те изменят цвета на кожата, увеличавайки количеството кръв, което постъпва към нея. Авицена е на мнение, че следните продукти и медикаменти стимулират производството на "пречистена кръв" ("dem-i rakik") или "здрава кръв" ("dem-i ceyyid"): нектар, рохко сварени яйца, говежди бульон, напитка, приготвена от сладък босилек и смокини. Когато тези храни се консумират и постепенно превръщат болната кръв в пречистена и здрава. Тя достига до кожата, придавайки й здравословен розов оттенък.

Зрелите сушени смокини и фурмите пък са полезни за подобряването на цвета на кожата и подпомагането на оздравителните процеси, тъй като те стимулират производството "пречистената кръв" и увеличават количеството й. Така се нормализира и телесната температура.

Сред другите методи за стимулиране на насищането на кожата с кръв според Авицена са консумацията на "itrifil-i sagir" (детелина) и "helilec murebbai" (желатин), подсилващи процесите на възвръщане на нормалния цвят на кожата.

Вещества като "haltit” (асафоид – вид храносмилателен седатив), "fulful" (пипер), карамфил (действа като стимулант, антисептик и средство, подобряващо храносмилането) също връщат здравословния розов цвят на кожата, тъй като имат свойството да загряват и да разширяват кръвоносните съдове, когато се приемат с хранителната диета на пациентите.

Няколко абзаца от творбата си, Авицена посвещава на влиянието на слънцето и студа върху кожата, лечението на слънчев удар, третирането на кожни заболявания, водещи до промяна в цвета й (като "bahak" – витилиго и "baras" - проказа). А следващата част от "Канон по медицина" разглежда кожните заболявания и третирането им.

Вижте четвърта част

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: http://www.muslimheritage.com/article/beauty-hair-and-body-care-canon-ibn-sina

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История