Начало История на медицината Медицински и фармакологични руски издания от 19 век

Медицински и фармакологични руски издания от 19 век

От 1828г.

Медицински и фармакологични руски издания от 19 век - изображение

През 1808 година започнало издаването на списанието "Медико-физически журнал", а от 1811 до 1816 година Санкт Петербургската Медико-хирургическа академия публикувала медицинския журнал "Всеобщий журнал врачебной науки".

Впоследствие от 1828 до 1832 година фармацевтът и професор по химия и фармакология към Московския университет A. Йововски (1796-1857) публикувал "Вестник на естествените науки и медицината". От 1823 година той се заел и с издаването на вестника "Военномедицински журнал". Постепенно започнали да се появяват медицинските и фармацевтичните дружества (първи били тези в Рига и Санкт Петербург).

Характерна особеност на руската наука от XIX век е формирането на научни школи. Първите центрове на медицинската и фармацевтичната мисъл в този период били Санкт Петербургската Медико-хирургическа академия, Московският университет, а по-късно основни центрове за развитието на медицината и фармацията станали медицинските факултети на университетите в Дорпат, Вилна, Харков, Казан и Киев.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияГеографияЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиОрганизацииСпециалистиАнкетиНовиниЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииПроизводителиНормативни актовеАптекиБотаника