Начало История на медицината Молекулярната биология като експериментална наука

Молекулярната биология като експериментална наука

От 1970г.

Молекулярната биология като експериментална наука - изображение

Като дълбока промяна може да се възприеме превръщането на молекулярната биология от съзерцателна наука в наука на действието. Ефектите на тези молекулни промени могат да бъдат анализирани на две различни нива.

На молекулно ниво: молекулярният биолог  може с метода на насочената мутагенеза да прави "меки" модификации - да замества една аминокиселина с друга.
Сравнението между това, което е можел да направи един молекулярен биолог в началото на 1970-та, и онова, което би могъл да направи 20 години по-късно, показва придобитите за този период възможности.

Днес молекулярните биолози могат не само да пресеят експериментално определени предложени модели, но и количествено да определят относителния принос на всяка аминокиселина или на всяка връзка за катализата или свързването.

В съвремието молекулярната биология като експериментална наука може да изследва ефекта на проведените от учените молекулни модификации върху цели организми, вкарвайки модификационната форма на гена в оплодена яйцеклетка, създавайки по този начин трансгенни животни.

Ролята на молекулите на живата материя като обект в молекулярната биология може вече да се изучава, без да се ликвидира животът. Тази възможност се проявява в момент, когато малко са тези, които се съмняват, че изучаването на живота на молекулно ниво е достатъчно за разбиране на основните принципи на неговото функциониране.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияЛюбопитноНовиниПсихологияСпортПроизводителиОрганизацииАлтернативна медицинаРецептиКомпании и организации