Начало История на медицината Нежелани ефекти от лауданума

Нежелани ефекти от лауданума

От 1901г.

Нежелани ефекти от лауданума - изображение

Лауданумът е известен и с името тинктура от опиум. Веществото представлява е билков препарат, съдържащ около 10% прах от опиум (еквивалентен на 1% морфин) и алкохол. Препаратът е с червеникаво-кафяв на цвят и изключително горчив вкус. Лауданумът съдържа почти всички алкалоиди на опиума, включително морфинът и кодеинът. Медикаментът е исторически е използван за лечение на различни заболявания, но основното му приложение е като аналгетик и за потискане на кашлицата. До началото на 20-ти век (1901 година), лауданумът се продава без рецепта и е съставна част на много лекарства.

Нежеланите реакции от лауданум обикновено са същите, каквито са при морфина и включват еуфория, дисфория, сърбеж, упояване, запек, чувство, напомнящо на намален дихателен капацитет, респираторна депресия, психологическа и физическа зависимост и ксеростомия. Предозирането може да доведе до тежка дихателна депресия, колапс и смърт. Компонентът етанол също може да предизвика нежелани ефекти, идентични на тези при предозиране с алкохол. Продължителната употреба на лауданум в при нетерминални заболявания не се препоръчва поради възможността да се развие пристрастяване и висок толеранс на организма към лекарството. Продължителната употреба може да доведе до отклонения в изследванията на чернодробните функции, защото продължителната употреба на морфин може да увеличи нивата на ALT и AST в кръвния серум.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Laudanum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниНормативни актовеЛеченияЛайфстайлАлтернативна медицинаДиетиСпортБотаникаСнимкиПсихологияМедицински изследванияЗдравни съветиАнкетиОрганизацииАптекиПроизводителиРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаСпециалистиГеография