Начало История на медицината Исторически факти за лауданума

Исторически факти за лауданума

От 1820г.

Исторически факти за лауданума - изображение

Известният медик Парацелз, живял през 16-ти век, открива, че алкалоидите в опиума са далеч по-разтворими в алкохол, отколкото във вода. След като експериментира с различни опиумни концентрации, медикът се натъква на една специфична настойка от опиум, която демонстрира забележителни резултати в борбата със силната болка. Той я нарича лауданум. Наименованието произлиза от латинския глагол laudare, който значи възхвалявам. Първоначално терминът "лауданум" се е отнасял за всички разтвори на опиум в алкохол. Всъщност, лауданумът на Парацелз е "поразително различен от стандартния лауданум" от 17-ти век. Неговата формула включва опиум, стрити перли, мускус, кехлибар и други вещества. Един изследовател е отбелязал, че "лауданумът, както се твърди и в лондонската фармакопея, е хапче, направено от опиум, шафран, рициново масло, амбра, мускус и индийско орехче".

Лауданумът остава до голяма степен неизвестен до 1660 година. Тогава английският лекар Томас Сиденхайм (1624-1689) съставя опиумна тинктура, която нарича с лауданум, въпреки че тя се различава съществено от лекарството на Парацелз. През 1676 Сиденхайм публикува своите "Медицински бележки относно историята и лечението на острите заболявания", в които насърчава употребата на опиумна тинктура.

До 18-ти век лекарствените свойства на опиума и лауданума стават по-добре известни. Джордж Йънг публикува подробен медицински текст, озаглавен "Трактат за опиума". Той препоръчвай лекарството за почти всяка болест. Опиумът, а след 1820 година и морфинът могат да се смесват с живак, хашиш, лют червен пипер, етер, хлороформ, беладона, уиски, вино и ракия.

До 19-ти век лауданумът се използва в патентите на много фармацивтични компании, а опиумните производни се причисляват сред най-ефективните начини за лечение на различни заболявания (от настинки до менингит, сърдечни заболявания при възрастни и деца). Лауданумът активно е бил използван по времето на епидемията от жълта треска.

На безброй викториански жени се предписва "лекарство с опиум за облекчаване на менструални спазми и неясни болки". Медицинските сестри "захранват с лъжичка лауданум" новородени бебета. Първоначално лауданумът, известен и като "медикаментът на работническата класа", е по-евтин от бутилка джин или вино, защото се третира като лекарство, което не се облага с данък "алкохолна напитка".

В началото на 20 век започва да действа стриктна регулация на всякакви наркотици, защото това е времето, в което пристрастителните свойства на опиума стават известни за хората. В САЩ, Закона за храните и лекарствата от 1906 изисква лекарствата, съдържащи алкохол, кокаин, хероин, морфин и канабис да са с упоменати концентрации. Смята се, че след въвеждане на споменатия по-горе закон продажбата на лекарства, съдържащи опиати е намаляла с 33%. През 1906 г. в Англия, а през 1908 г. в Канада влизат в сила подобни административни актове.

Към средата на 20 век използването на опиати в медицината като цяло се ограничава до лечението на болка. Опиумът вече не е считан за "панацея". Освен това, фармацевтичната индустрия започва синтезирането на различни опиоиди (пропоксифен , оксиморфон и оксикодон). Тези синтетични опиати, заедно с кодеина и морфина се предпочитат все повече пред лауданума, тъй като един вид опиат се предписва за различни видове болка, а "коктейлът", съдържащ се в лауданума има повече странични ефекти. Постепенно употребата на лауданум като аналгетик става морално остаряла, тъй като основната му съставка е морфин, която може да се предпише сам по себе си за лечението на остра болка. Досега не е постигнат медицински консенсус относно това кой от тях (лауданум или морфин) е най-добрият избор за лечение на болка.

През 1970 г. САЩ приема Закона за единно контролираните вещества, които се разпорежда с правилата, касаещи опиумната тинктура. До края на 20-ти век, използването лауданум е ограничено и се предписва за лечение на тежка диария.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Laudanum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиРецептиПсихологияЛюбопитноТестовеАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортЛичностиОткритияГеография