Начало История на медицината Обзор на съществените периоди в развитието на молекулярната биология

Обзор на съществените периоди в развитието на молекулярната биология

От 1950г.

Обзор на съществените периоди в развитието на молекулярната биология - изображение

Могат да се направят два генерални извода, определящи развитието на молекулярната биология, възникнала през 1950 година. Науката може да се дефинира като "молекулярна революция", но може и да се определи като своеобразен процес, описващ бавното развитие на биологията към изучаване на явленията на живата материя на молекулярно ниво.

Тези две тълкувания, които изглеждат противоположни, са всъщност възможни и допълващи се. Всичко зависи от гледната точка на историка, колко детайлно и с какви подходи той наблюдава историческите събития.

Фернан Бродел показва, че историята, следвайки много ритми и различно темпо, трябва да бъде разглеждана в различни плоскости. Подобно виждане никога не е прилагана в историята на науката. Историята на молекулярната биология обаче би могла да бъде разбрана единствено ако се разглежда като наслагване, като резултата от три успоредни теории с различен ритъм.

Най-дългият период е този на редукционизма: свеждане на биологията до физика и механика през 17 век; свеждане на биологията до химия през 19 век. Историята на това редукционалистко течение е сложна, с успехи и отстъпления, но във всеки случай става въпрос за мощен тласък, който в средата на 20 век предоставя биологията на химиците структуралисти.

Върху този дълъг период се наслагва друг по-къс, този на отделните дисциплини. Съществени събития през него са възникването на биохимията и на генетиката в началото на 20 век. Разглеждана в този период, молекулярната биология е както плод на сливането на тези две дисциплини, така и начала на помиряването между наследствеността и развитието, на генетиката и ембриологията.

Върху тези  бавни промени се наслагва и "събитийната" история, свързана с експерименти и теории. Има и събития, които не са част от историята на науката, но оказват влияние върху възникването на молекулярната биология: придвижването на много европейски учени към Англия и Съединените щати малко преди Втората световна война, нарастналата необходимост от средства за общуване и свързаното с нея зараждане на информатиката - всичко това придава на молекулярната биология съвременния й вид.

Възприемането на молекулярната биология като резултат от три "истории" с различен ритъм позволява да се излезе от безплодното противопоставяне на еволюция и революция: това, което се счита за революционно на дадено ниво, може да се приеме за обикновена еволюция, разглеждано в по-дълъг исторически план.

Именно в хода на развитието на всяка от тези истории, протичащи с различно темпо, се пресичат вътрешни и външни влияния, които моделират молекулярната биология.

Редукционисткото течение е равносилно на възникването на модерната наука през 16 век. Химическата форма, която то приема по-късно, води в замяна до значително развитие във фундаментален и приложен план на химията през целия 19 век.

Междинната история е тази на дисциплините: тя се поддава по-добре от всяка друга на противопоставянето концептуалната и социалната история. Историята на генетиката е тази на откритието на гените, в същото време история и на съвкупността от генетици и тяхната стратегия. Подобни са нещата и при биохимията, както и при другите дисциплини, участвали във възникването на молекулярната биология, която например вирусологията или бактериологията.

И накрая "събитийната" история постоянно показва това противопоставяне между вътрешното развитие на биологията, което довежда например Ейвъри до откритието, че гените  са съставени от ДНК, и външните влияния, определящи физиците и техните схващания като водещи в тази нова дисциплина.

Молекулярната биология се заражда през втората половина на 20 век от трите носещи я вълни, за да преобрази по-късно цялата биологична наука. 

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Мишел Моранж, "История на молекулярната биология"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияЛюбопитноНовиниПсихологияОрганизацииПроизводителиАлтернативна медицинаРецептиСпортКомпании и организации