Начало История на медицината Обособяване на "Zeneca Ltd" като независима фармацевтична компания през 1993 година

Обособяване на "Zeneca Ltd" като независима фармацевтична компания през 1993 година

От 01.1993г.

Обособяване на "Zeneca Ltd" като независима фармацевтична компания през 1993 година - изображение

До този момент научихме какъв е бил жизненият път на фармацевтичната компания "Астра АБ". Нека сега обаче се "поровим" в миналото на английската фармацевтична компания, който на по-късен етап се е "побратимила" с "Астра", обособявайки съвременната компания "АстраЗенека".

И така, "Zeneca Ltd" е създадена като 100% дъщерно дружество на именитата английска компания "Imperial Chemical Industries (ICI)" на 1 януари през 1993 година. До края на месец юни (същата година) "Zeneca" започнала да съществува като напълно отделно дружество от "ICI". По този начин новоучреденото дружество "Zeneca" си извоювало място сред  25-те фирми с най-висока капитализация в Обединеното кралство. Новата централа на компанията била преместена на улица "15 Stanhope Gate", а този район бил проектиран най оптимално, за да отговори на специфичните нужди на новата организация. До края на фискалната 1993 г., продажбите на "Зенека" са се увеличили приблизително с 12 %, достигайки впечатляващите 4,440 милиарда лири (маржът на печалбата на компанията се е увеличил с изумителните 42% процента, равняващи се на 647 милиона лири). Фармацевтичната индустрия осигурила на "Zeneca" "летящ" старт, изпратил я сред най-големите 20 фармацевтични компании в света.

До края на 1995 г. компанията е работила с пълна пара. Груповите й продажби, съставени от фармацевтични продукти, агрохимикали, медицински консумативи били в размер на 4,8 милиарда £, а оперативната й печалба се увеличила до 894 милиона £. След това "Зенека" била класирана на второ място по продажби на противоракови лекарства в световен мащаб, получила призова място и сред най-добрите производители на агрохимикали сред компании по целия свят. Английското дружество било разширено, създадени били нови дъщерни дружества в повече от 25 страни. "Зенека" разпространявала продуктите си в повече от 100 държави по света.

"Zeneca Pharmaceuticals" реализирала огромни продажби до края на 1995 година, които й донесли над 2 милиарда. Нейните отдели по научноизследователска и развойна дейност се заели с провеждането на изследвания и разработки, насочени към откритието на лечение за голямо разнообразие от ракови заболявания и болести на дихателната, сърдечно-съдовата и централната нервна система. На пазара се появил медикаментът на "Зенека" "Casodex", третиращ рака на простатата. Своят дебют направили и "Arimidex", предназначен за борбата с рак на гърдата, както и "Zoladex", Tomudex - за напреднал стадий на рак на дебелото черво.   

За да разшири присъствието си в чужбина, "Zeneca" закупила 50% от пазарния дял на "Salick Health Care, Inc.". Тази компания била един от основните доставчици на грижи за пациенти, болни от рак и хронични заболявания в Съединените щати.

Хербицидните продукти, произведени от "Zeneca Agrochemicals" донесли 1,6 милиарда £ от продажби за 1995 г. Иновативните хербициди, "Touchdown", "Falcon", "Surpass", специално разработени за използване в царевични насаждения, бяха изключително успешни на пазара. Техният водещ хербицид, наречен "Gramoxone", бил приет добре от земеделските производители в целия свят. Подразделението "Zeneca Plant Sciences" (ZPS), съсредоточено в агрохимическите дейности на компанията, се концентрирало върху разработването на зеленчуци, плодове и влакнодайни култури с подобрени характеристики. През 1995 г. "ZPS" започнало да работи в тясно сътрудничество с японската компания "Mippon Paper" и американския филиал на "Shell Oil", се заели да създадат дървета с модифициран лигнин, който обхваща дървесната пулпа. Материалът от тези дървета се по-малка химическа обработка, а по този начин производството се сдобило с доста по-качествена хартия.

В началото на 1995 година "Zeneca" се фокусирала изработването на свой уникален подход към лечението на онкологичните заболявания. Компанията е една от първите фармацевтични фирми в света, които не гледали на рака като на заболяване, което следва моментално да бъде подложено на инвазивни терапии, а като на хронично заболяване, с което пациентите трябва да се научат да живеят. "Zeneca" постигнала толкова големи успехи в своя "подход" в борбата срещу онкологичните заболявания на гърдата и на простатата, че посоката на научните изследвания на раковите заболявания във фармацевтичната индустрия била променена изцяло. Освен това много фармацевтични компании започнали да следват примера на "Zeneca", провеждайки собствените си изследвания в областта на борбата с онкологичните заболявания.

От написаното до тук и сами може да оцените колко значим  е бил успехът на независимата фармацевтична компания.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История