Начало История на медицината Опасни военни униформи, които убиват много войници през вековете

Опасни военни униформи, които убиват много войници през вековете

Опасни военни униформи, които убиват много войници през вековете - изображение

В наши дни, когато чуете за опасни военни униформи, обикновено си представяте дрехи с неподходящ камуфлаж или ненадеждни бронежилетки. Но човечеството и военната история познават много по-опасни военни униформи, които буквално са ставали причина за смъртта на много войници на бойните полета. Вижте защо и кои са те.

Кожената яка

Кожена военна яка

Определено XVIII век изобилства от непрактични униформи. Повечето държави залагат предимно на външния вид – прическата на войниците, високите шлемове, тесни куртки и ботуши с тежки закопчалки. Всички тези неща допринасяли за поддържането на дисциплината и изрядния вид на армията, но не били особено практични.

Един от най-непрактичните елементи в униформите през тази епоха са високите яки от твърда кожа, носени от войниците в много страни. Тези яки държат врата и брадичката изправени, но намаляват подвижността и бдителността на войниците.

Това не е голям проблем на повечето бойни полета в стария свят, но в гъстите гори в Северна Америка се превръща в пречка. Всъщност като всичко останало, свързано с тези униформи. Мъжете не можели адекватно да маневрират и се превръщали в лесна мишена за враговете си.

Оскъдните свиващи се пруски куртки

Пруски войници

По време на седемгодишната война, ограничените финанси на прусите довеждат до създаването на униформи с възможно най-малко плат. При влажно време те се свивали и ограничавали движенията на войниците и дори циркулацията на кръвта. Не винаги войниците успявали да ги закопчаят, за да се предпазят от времето.

Също поради липсата на пари, правителството оставило войниците без наметала и много от тях замръзнали до смърт на фронта.

Хесенските шлемове

Хесенски шлемове

Хесенските наемници (област в Германия) на служба на британците в Америка носели ужасно високи шапки, украсени със сребърни шипове. Те се закачали в клоните на дърветата и забавяли движението на войската.

Същевременно блестящите орнаменти били перфектната цел за американските снайперисти, които се целели предимно в главите им.

Белите ленти

Червени военни униформи

Добавянето на бяла лента към войнишката униформа, я прави стилна и кара войника да изпъкне. Разбира се в условията на война това не е желателно и превръща мъжете в лесни мишени.

Британската армия често е употребявала през вековете белите ленти. През XVIII и XIX век те били радост за вражеските снайперисти.

Дори по време на Първата световна война, когато британските униформи са малко по-подходящи, британците правят същата грешка. По време на кампанията за завладяване на Галиполи, войниците носели бели ленти, за да могат "приятелите" лесно да ги различат през нощта.

Но тъй като британците често защитават откритите позиции по плажовете, това отново ги превръща в лесна мишена за турските стрелци.

Червените куртки

Британска военна униформа

Когато е представена за първи път през XVII век, тази червена униформа се превръща в голям хит сред британците. Крачещите червени редици войници представлявали невероятно красива гледка.

С времето червените униформи губят обаянието си и стават все по-опасни. При битките с французите, индианците и колонистите в Северна Америка, униформите с червени шинели привличат погледа на снайперистите и правят промъкването през гората почти невъзможно.

Въпреки това британците упорито си запазват червените униформи до XIX век, подобно на други велики сили.

Шинелите, които залежават по складовете

Военни в зимни шинели

По време на Кримската война снабдяването на британските войници с униформи е толкова хаотично, че прераства в национален скандал. През ноември 1854 г. 12 000 отчаяно необходими шинела достигат до Балаклава.

Три четвърти от тях залежават по складовете през декември и януари, докато мъжете умират от студ по фронта, поради липсата на връхни топли дрехи. Защо? Защото британските закони повеляват, че войниците трябва да получават нов шинел веднъж на 3 години.

Недостига в редиците на конфедератите и щатските права

Американска гражданска война

По време на американската гражданска война Конфедерацията изпитва затруднения със снабдяването на войските си с обувки и униформи. При битката край Шайло 1862 г. 60% от войниците на Кнфедерацията носят обувки, които са взели от противниковите войски, което може да доведе до заблуди и приятелски огън.

Ситуацията се усложнява от независимостта на някои щати – Северна Каролина произвежда два пъти повече платове от всички останали щати взети заедно, но настоява да ги използва само за униформите на собствените си войници.

Шлемовете по време на Първата Световна война

Войници по време на IСВ

По време на Първата световна война раните от шрапнели в главата са главната причина за смъртта на войниците по бойните полета. Германците използват т. нар. Stahlhelms – шлемове, които предпазват по-голяма част от главата и врата, без да препречват зрението на войника.

Британските шлемове оставят по-голямата част от главата на войника незащитена, което разбира се води до много смъртни случаи. Ситуацията е още по-лоша при французите, които в началото вместо стоманени каски носят стилни меки шапки.

Фамозните френски червени панталони

Френски войници

До 1914 г. повечето страни в Европа са променили традиционните си ярки униформи с такива в по-тъмни цветове като кафяво, сиво и др. Те спасяват много войници по бойните полета, тъй като вече не са лесни цели за стрелците.

Но не и французите. Те залагат до последно на стила. Едва по време на Балканската война през 1912-1913 г. френският военен министър Адолф Месими признава, че стилните френски униформи с яркочервени панталони увеличават неимоверно много броя на убитите френски войници.

Когато той опитва да смени униформите, в пресата се надига гневен обществен отклик. Френското общество е на мнение, че това е признак на лош вкус и осквернява националната му чест. Поради тази причина французите си запазват красивите червени униформи и по време на Първата световна война.

Румънският глиц

Румънска военна униформа

Генерал Йон Еманоил Флореску, главнокомандващ на румънската армия по време на подготовката за Първата световна война, обича представителния външен вид. Поради тази причина той облича румънската армия в изискани униформи, в които изобилстват от еполети и плюмажи.  

Докато останалата част от Европа преминава към по-незабелижими и безопасни непривличащи вниманието униформи, той превръща мъжете си в ходещи мишени.

Картонени обувки

Италиански войници

По време на германското настъпление в Русия през 1914 г., някои италиански контингенти станали жертва на руската зима, защото марширували в картонени обувки.

Междувременно в Италия се продавали луксозни кожени обувки. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.warhistoryonline.com/history/11-military-uniforms-got-soldiers_killed.html 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниПсихологияСнимкиСоциални грижиАнкети