Начало История на медицината Опиумът - един от първите лекарствени продукти в Европа

Опиумът - един от първите лекарствени продукти в Европа

От -1650г. до -1350г.

Опиумът - един от първите лекарствени продукти в Европа - изображение

Много от по-запознатите с историята хора знаят, че опиумът присъства в бита на европейците от Античността. Наркотикът се е използвал като лекарствено средство в Англия, преди това е разпространяван от османските търговци като болкоуспокояващ медикамент, а още преди това се използва в някои ритуали от живеещите в черноморските степи скити. До преди няколко години обаче учените не бяха наясно точно колко древна е употребата на маслото от опиумен мак.

В научно изследване, публикувано през октомври, 2018, става ясно, че керамичен съд на 3000 години е бил пълен с масло от опиумен мак. Малката ваза е намерена преди години в района на Източното Средиземноморие и занесена за изложение в Британския природонаучен музей. Археолозите откриват непрекъснато подобни съдове в региона, като всички те са датирани към Бронзовата епоха.

Изследваната ваза, сравнена с пъпка на опиумен макУчените отдавна подозират, че малките вази са служили за разпространение и съхранение на опиум. Причината за това е, че самите глинени съдове наподобяват макова пъпка, обърната на обратно. Затова академиците не се изненадват особено, когато химическият анализ показва наличие на следи от 5 вида алкалоиди, характерни за упойващото вещество.

Находката потвърждава предположението, че опиумът е бил считан за ценна суровина, присъстваща в битието на хората от Източното Средиземноморие от хилядолетия. Някои учени обаче смятат, че не става въпрос за рафиниран опиум, който е минал през пълен процес на дестилиране, а по скоро за необработено масло от опиумен мак. Според тази група от експерти по време на Бронзовата епоха суровината се използва за медицински и ритуални цели, а не заради наркотичния ефект. Вероятно е дори да се е ползвала като парфюм.

Независимо дали става въпрос за масло или рафиниран опиум, находката е от голямо значение, тъй като тя не само доказва наличието на още една отглеждана от хората древна култура, но и дава нова светлина върху интернационалната търговия от периода. Съдовете с форма на пъпка от опиумен мак са разпространени в голям ареал, покриващ повечето антични цивилизации.

Според Дженй Томас-Оутс, декан на факултета по химически изследвания в Йоркския университет, откритието е от голяма важност за световната история. Тя споменава, че дадена суровина, която не се използва за храна, е част от международната търговия и има регламентирана стойност, е много важен фактор за сформирането на икономически обмен между първите цивилизации. Тя твърди още, че най-важната задача, която стои пред нея, е да разбере какво е било предназначението на течността и дали то е било еднакво навсякъде.

опиумен мак

Академиците от Йоркския университет, заедно с учените от Британския природонаучен музей, са решени да извлекат повече информация от други подобни съдове. Те се надяват да засекат още химически остатъци от веществото, за да се установи дали става въпрос за масло или истински опиум. Ако намерената субстанция е концентрат, това би било доказателство за най-стария рафиниран наркотик в света.

Разбира се, това не означава, че опиумът е най-старият опиат в света. Археолозите намират остатъци от различни психаделици с растителен произход в костите на скелети, принадлежащи на древни култури. Смята се, че още първите европейски цивилизации са били запознати с действието на някои халюциногенни гъби и растения.

Най-старото доказателство за използването на наркотични вещества е от пещерата Гийтареро в Чилийските Анди. Там са открити следи от кактуса Сан Педро, който има силен психаделичен ефект върху човешкия мозък. Находката е намерена в археологичен пласт, датиран на около 7 000 години.

Редактор: Георги Динев

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.gettyimages.com

www.dovetail.org.au

science.sciencemag.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЛечения