Начало История на медицината Основаване на израелската фармацевтична компания "Таро"

Основаване на израелската фармацевтична компания "Таро"

От 1950г.

Основаване на израелската фармацевтична компания "Таро"  - изображение

Само две години след основаването на израелската държава мнозина опитват да се възползват от огромния брой високо образовани изследователи и учени. През 1950 г. екип от израелски фармацевти се заема с основаването на компания в Хайфа, която по-късно получава името „Taro Pharmaceutical Industries” (името „Таро” произлиза от еврейския термин за "фармацевтична промишленост"). Две години след основаването си фирмата придобива известна финансова стабилност, когато тя бива придобита от американски инвеститори. Развитието на компанията е ръководено от д-р Даниел Морос и племенниците му д-р Бари Левит и Андрю Левит.

„Таро” първоначално се стреми да заеме свободната от производители на лекарства израелска индустрия. Основната й цел първоначално е да произвежда продукцията си само за пазара на Израел, като същевременно да прави опити да развива експертния си опит в световната фармацевтична индустрия. Компанията започна да разработва болкоуспокояващи, пускайки собствените си марки „Rokal” и „Rokacet” в началото на 50-те години на 20 век. И двата медикамента се задържат в израелските аптеки до 2000-та година.

Следващата фаза в историческото развитие на „Taro” стартира с придобиването от компанията на важни лицензи за производство на продукти, които да предлага на доставчиците на трети страни на израелския пазар. През 1957 г. фирмата пуска в производство първите си три лицензирани продукта, включително медикамента „Coumadin”, познат под марковото си име „Warfarin”. Той е сред най-широко предписаните медикаменти в света. Компанията се заема с разработването на две други важни лицензни лекарства – „Percodan” и „Percocet”, попълвайки арсенала си с болкоуспокояващи лекарства.

През 50-те години на 20 век израелската компания разчита в голяма степен на вноса на активни фармацевтични съставки (API) за своите продукти. Въпреки това, политическата ситуация след войната през 1956 г. строго ограничава възможността на Таро да закупува тези съставки. Вместо това, "Таро" решава да започне да произвежда първите свои активни съставки. През 1960 г. фирмата въвежда нови производствени операции по синтеза на химични вещества, което й позволява да постигне по-голяма степен на независимост в създаването на своите фармацевтични препарати. Следващото й достижение е, че тя съумява да си осигури високо качество на своите продукти, тъй като "Таро" създава сама както активните съставки, така и формулите си за дозиране. През следващите години компанията се радва на впечатляващо бързо развитие, което е обусловено от няколко важни фактора.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_100.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История