Начало История на медицината Развитие на „Таро” до края на 90-те години на 20 век

Развитие на „Таро” до края на 90-те години на 20 век

От 1961г.

Развитие на „Таро” до края на 90-те години на 20 век - изображение

През 1961 година фармацевтичната компания "Таро" се включва на американския пазар. Въпреки това, през 70-те и началото на 80-те години фирмата е фокусирана и върху израелския пазар. Едва в началото на 80-те години на 20 век компанията започва да се интересува от северноамериканския пазар, отчасти заради предстоящото й навлизане на него чрез генеричните й лекарства (чрез приемането на нов закон, подготвен впоследствие). Административният акт, известен като "Hatch-Waxman Act", е приет през 1984 г. Той регламентира законовата рамка за производството и търговията с непатентни лекарства в Съединените щати. Наред другите си особености, законът освен че "отваря" пазарите на САЩ, той създава и условия за по-голяма конкуренция. Това пък значително намалява цените на редица важни лекарства.

При появата си на фондовата борса, "Taro" пренасочва акциите си към борсовия индекс NASDAQ през 1982 г. По това време пазарната оценка на компанията е по-малка от 5 млн. долара. И все пак, първичното й листване на фондовата борса й помага да повиши инвестиционния си капитал, който й е така необходим, за да навлезе на северноамериканските фармацевтични пазари. До 1984 г. компанията съумява да „намери” своето място. Тя се заема с производството на локални лекарства (т.е. гелове, кремове и мази), използвани специално за третиране на кожни заболявания. Тази пазарна ниша тогава става основният фокус на „Taro” на северноамериканския пазар.

Износът на продукти на компанията към Съединените щати започва скоро след покупката на "K-Line", съсредоточена върху производството на генерична версия на препарата "Lidex" (дерматологично лекарство, разработвано по-рано от "Syntex"). Първоначално „Таро” разчита главно на дистрибуторите за въвеждането на своите продукти в Съединените щати. През 1988 година, обаче, компанията основава свое дъщерно дружество за внос и дистрибуция на продуктите й САЩ.

Продажбите на "Таро" нарастват стабилно през 80-те години на миналия век благодарение на успешното й навлизане в Съединените щати. Към края на 80-те години продажбите на компанията достигат 11 милиона долара, което е обнадеждаващ факт. Макар, че разширяването на пазарите й към Страната на неограничените възможност първоначално намалява печалбите й, до края на 1991 г. капиталите на фирмата започват нарастват, достигайки до над 20 милиона долара.

Дотогава Северна Америка, разбира се, се превръща в основен целеви пазар за компанията, тъй като тя се възползва от понижаването на контрола върху разпространението на генеричните лекарства. Насочвайки се към нишовия пазар, Таро успява до края на десетилетието да завладее водещ дял от този сегмент. Важен продукт, "виновен" за част от успеха на компанията, е генеричната версия на противогъбичния продукт "Lotrimin", разработван от "Schering-Plough". В началото на 90-те години този продукт сам по себе си представлява около 30% от приходите на "Таро", които достигат впечатляващите 32 милиона долара през 1994 г. Северноамериканския пазар вече съставлява повече от три четвърти от продажбите й, а компанията започва да се интересува от новите хоризонти за развитие.
По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История