Начало История на медицината Откритие на флавоноидите, присъстващи в състава на прополиса

Откритие на флавоноидите, присъстващи в състава на прополиса

От 1815г.

Откритие на флавоноидите, присъстващи в състава на прополиса - изображение

Развитието на изследванията, целящи да определят структурата на прополиса напредва паралелно с бурното развитие на химичната наука. Като пример за това явление може да се посочи стартирането на проучвания, изследващи флавоноидите, които са съединения, съдържащи се в прополиса.

Флавоноидите са разнообразна група фитохимикали, които се произвеждат от различни растения в големи количества. В зависимост от техния скелет, флавоноидите се класифицират в осем групи: флавани, флаванони, изофраванони, флавони, изофлавони, антоциани, халкони и флавонолигнани.

Флавоните са клас флавоноиди. Те са сред най-важните растителни пигменти, оцветяването на цветовете на растенията. Благодарение на тях разпознаваме жълтите, червените и виолетовите цветя.

В началото на деветнадесети век, през 1815 година, френският химик Мишел Йожен Шеврьол, синтезирал няколко флавони в кристалното състояние: морин от растението Maclura tinctoria, лутеолин от Reseda luteola, физетин от Rhus Cotinus, и кверцитрин Quercus tinctoria.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/964149/#B54

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияСпортСоциални грижиНормативни актовеАнатомияСнимкиЛайфстайлНовиниСъставкиРецептиПроизводителиДиетиВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография